Vegetarische glutenvrije hamburger, groentenfrietjes met rodebiettartaar

Ingrediënten

voor de groentenfrietjes

  • 6 gekleurde wortelen (paars, geel, oranje)
  • 1 pastinaak
  • 2 aardappelen
  • 1 zoete aardappel
  • olijfolie
  • 1 mespunt lookpoeder
  • zeezout
  • peper
  • bakpapier
  • eventueel gedroogde tijm of basilicum

voor de tartaar van rode biet

  • 3 el mayonaise (zelfgemaakt)
  • 5 zoetzure augurken
  • 2 el zilveruitjes (opgelegd)

voor de veggie hamburger

  • 3 grote aubergines
  • glutenvrije bloem bv. volkoren boekweit
  • peper
  • zout
  • 1 mespunt lookpoeder
  • olijfolie
  • 2 sneetjes geitenkaas (1cm dik)
  • 2 gegrilde paprika's (opgelegd)
  • Romeinse sla
  • 4 kl witloofconfituur
  • honing
  • 2 el geroosterde amandelschilfers

voor de vinaigrette

  • 4 el Parmezaanse kaas (geraspt)
  • 1 teen look
  • 2 eidooiers
  • 1 tl zwarte peper (gemalen)
  • ½ citroen
  • 1 el mosterd
  • 1 el honing
  • 2 el gemarineerde kerstomaatjes

Hilde Debaerdemaeker eet bijna alles…behalve ansjovis. Ze vindt het ook zeer moeilijk om haar kinderen groenten te doen eten. Sofie gaat hier graag op in en maakt een glutenvrije en vegetarische hamburger met frietjes van groenten én ansjovisdressing. Lust Hilde het of niet?

Tip 1: heb je geen grillmachine, dan kan dit ook met een wafelijzer.

Tip 2: Maak je de rodebietartaarsaus niet voor kinderen? Voeg dan eventueel kappertjes, bieslook, platte peterselie en een ajuintje toe.

Tip 3: de groentefrietjes zijn ook lekker met de dipsaus als aperitiefhapje. 

Tip 4: de witloofconfituur vind je hier (link). Het recept van verse mayonaise vind je hier.

Beginner
4 personen
Tussen 60 en 90 minuten
Belgisch
Glutenvrij

Bereiding

  1. Voor de groentenfrietjes: schil alle groenten en aardappelen. Snij ze in frietjes. Doe ze in een kom. 

  2. Kruid de frietjes met zwarte peper, zout en lookpoeder. Meng royaal met olijfolie. Stort uit op een bakplaat met bakpapier. Leg ze mooi naast elkaar.  

  3. Verwarm de oven voor op 190°C. Bak de frietjes 20 à 25 minuten tot ze gaar zijn. Haal ze uit de oven. Leg ze op wat bakpapier en serveer met de rode tartaarsaus (zie onder). 

  4. Voor de rodebietentartaar: Snij de augurken en zilveruitjes in kleine stukjes. Doe drie eetlepels mayonaise in een kom. 

  5. Maak je hand nat met water of een beetje olijfolie. Rasp de gekookte rode biet. 

  6. Meng de fijngesneden augurken, zilveruitjes en geraspte rode biet onder de mayonaise. Kruid eventueel met peper en zout. Doe in een kommetje en zet opzij.

  7. Voor de glutenvrije hamburger: was de aubergines. Snij overlangs in dikke plakken. Je hebt twee plakken nodig per persoon. Dit dient als broodje.

  8. Kruid ze met peper, zout en lookpoeder. Haal ze door de bloem en vervolgens door de olijfolie. Verhit de grill of het wafelijzer. Grill de aubergineplakken 4 à 5minuutjes. Zet de grill niet op de hoogste stand.

  9. Leg per persoon 1 aubergineplak op bakpapier op een ovenschaal. Leg een stuk geitenkaas op de aubergineplakken. Plaats in de voorverwarmde oven op 190°C tot de kaas gesmolten is. Hou de andere plakken warm.

  10. Snij de gegrilde paprika’s in fijne reepjes. 

  11. Voor de vinaigrette: doe de ansjovisfilets, de geraspte kaas, mosterd, honing, gemarineerde kerstomaatjes, dooiers en de teen look in een mixer of cutter. Kruid met peper en verfris met citroensap.

  12. Mix fijn. Proef en voeg eventueel wat extra gemalen kaas toe.

  13. Afwerking: leg de aubergineplakjes met de geitenkaas op het bord. Verdeel de paprikareepjes en de amandelschilfers over de geitenkaas. 

  14. Kruid met zwarte peper. Leg er een lepeltje witloofconfituur, honing en wat blaadjes sla op. Bedek met een tweede plak aubergine.

  15. Lepel nog wat honing over de aubergineplakken. Werk af met extra amandelnootjes en ansjovisdressing.

0
Nog geen stemmen