aubergine

Aubergine wordt ook wel 'eierplant' of 'eiervrucht'  afgeleid van het Engelse eggplant. Wilde aubergines hebben namelijk het formaat en de kleur van een kippenei. In oude termen wordt ook van 'melanzaanappel' gesproken. Ze behoren zoals de tomaat, de paprika en de komkommer tot de zogenaamde vruchtgroenten. De vrucht die oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied komt, heeft een vrij neutrale smaak wat de aubergine heel veelzijdig maakt.

Eet aubergine nooit rauw. Dit  kan maag- en darmklachten veroorzaken. Het vruchtvlees van een aubergine durft snel te verkleuren als je je aubergine snijdt. Snij ze dus pas als je haar nodig hebt. Je kan de aubergine enkel invriezen in bewerkte vorm. De aubergines zijn het ganse jaar door verkrijgbaar maar het seizoen ligt tussen mei en oktober. Als ze rijp zijn geven ze een beetje mee als u er zachtjes op drukt. De meest gekende is die in de paarse kleur, maar er bestaan ook witte en gele. Je kan deze groente het best bewaren op een koele,donkere plaats zoals een kelder. De aubergine hoeft ook niet geschild te worden.

Moussaka is een typisch Grieks gerecht met aubergines, tomaten en aardappelen. Maar ook gerechten waarin aubergines gegrild of in olie zijn gebakken zijn zeer populair. Omdat het zachte vruchtenvlees niet zo'n sterke smaak heeft, moet het wel een beetje opgepept worden.

 

 

Recepten