Croissants

Ingrediënten

 • 10 cl ijskoud water
 • 7 gr gist
 • 10 gr melkpoeder
 • 200 gr bloem
 • 15 gr suiker
 • 4 gr zout
 • 100 gr zachte boter
Gevorderde
4 personen
Meer dan 90 minuten
Frans
Broodjes

Bereiding

 1. Maak een kuiltje in de bloem, giet het water erin en los de gist op. Meng de bloem langzaam door het water en meng er suiker, zout en melkpoeder door. Bedek dit mengsel met vershoudfolie en laat 1 uur rusten in de koelkast.

 2. Leg de deegbal op een met bloem bestoven werkvlak. Rol het deeg uit tot een vierpuntige ster. Het midden van de ster moet dikker zijn dan de punten.

 3. Leg de zachte boter op het dikke middendeel en vouw er de vier punten over zodat het een pakketje wordt. Sla lichtjes met de deegrol op het deeg om de boter te verdelen en rol uit tot een rechthoek.

 4. Vouw de deeglap in drie gelijke stukken, zoals je een brief in drie vouwt. Draai het deeg een kwartslag zodat het deeg twee ‘rondes’ heeft gehad. Laat het 20 min rusten in de koelkast.

 5. Rol het deeg opnieuw uit, vouw het op, draai het een kwartslag en herhaal deze procedure zodat het in totaal 4 ‘rondes’ heeft gehad. Laat het bladerdeeg 1 uur rusten in de koelkast.

 6. Rol het deeg uit en maak er een grote rechthoek van. Snijd die rechthoek in vier kleine rechthoekjes. Snijd elk rechthoekje diametraal in twee, zodat je driehoeken krijgt. Maak aan de basis van de driehoek een inkeping van een paar centimeters. Zo rolt het deeg luchtiger op. Leg ze mooi naast elkaar op een met bakpapier beklede ovenplaat en laat ze een uurtje rusten tot ze wat opzwellen.

 7. Verwarm de oven voor op 200°. Bestrijk de croissants met een beetje eigeel of wat melk en laat ze ongeveer 15 min bakken tot ze goudbruin en knapperig zijn.

4
Average: 4 (1 vote)