linzen

“Linzen” is het meervoud van linze. De linze is een bekende peulvrucht die al eeuwen verbouwd wordt, zelfs in het Oude Testament wordt de linze al vermeld. Momenteel wordt de peulvrucht vaak verwerkt in Aziatische, Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse gerechten.

Linzen hebben veel warmte nodig, het gewas wordt dus vaak in serres verbouwd. Wat we opeten is eigenlijk het zaad van de linzenplant. De vlinderbloemige linzenplant heeft kleine, witte bloemetjes die de peulen voortbrengen. In die peul zitten twee platte, ronde erwtjes. Die worden eerst gedroogd en bestaan in verschillende groottes en kleuren.

Linzen zijn vetarm en rijk aan eiwitten. Daarnaast bevatten ze meervoudige koolhydraten, vitaminen B, calcium, magnesium, ijzer, kalium en zink. Linzen hebben geen harde schil, waardoor er dus ook minder vezels in zitten en ze makkelijk verteerbaar zijn. Lekker en gezond, dus! Om na het eten een opgeblazen gevoel te vermijden, kauw je best voldoende op de linzen.

Wanneer je een gerecht met linzen wil klaarmaken, is het belangrijk om te weten dat er verschillende soorten linzen zijn. Voor soepen en curry’s zijn rode en bruine linzen ideaal. Deze soort kookt makkelijk tot pap. Groene en grijze linzen behouden hun vorm wel tijdens het koken. Naast de kleur maakt men ook een onderscheid tussen hele of gehalveerde en gepelde of ongepelde linzen.

Voor je linzen klaarmaakt, laat je ze best nog een uurtje weken in wat water. Zo beperk je de kooktijd en verhoog je tegelijk de verteerbaarheid. Niet elke linzensoort moet geweekt worden. Het is ook aangeraden om linzen te spoelen vooraleer je ze kookt. Linzen kook je, afhankelijk van de soort, gaar in twintig tot vijftig minuten. Je controleert best altijd eventjes de instructies op de verpakking.

Linzen zijn het hele jaar beschikbaar, maar er zijn nog enkele dingen waarop je moet letten bij je aankoop. Oude gerimpelde, matte, platte, vochtige en muf ruikende exemplaren laat je beter links liggen. Koop ook geen grote aantallen aan, want na een tijd wordt het zaad droog en hard. 

 

Recepten