Romige linzen

Ingrediënten

Deze basis linzenbereiding kan je doorheen de seizoenen perfect aanpassen. Pompoen of paddenstoelen in de herfst, jonge worteltjes in het voorjaar, bietjes of kerstomaatjes in de zomer en pastinaak in de winter. Voor elk wat wils. 

Tip: Lekker met geroosterde tomaten: Snij tomaten doormidden en leg ze met hun snijvlak naar boven in een ovenschaal, druppel er wat olie over en kruid met rozemarijn, tijm en zout. Zet 15 tot 20 minuten in de oven. 

4 personen
Vegetarisch
Vetarm
Vezelrijk

Bereiding

  1. Zet een pan met wat olie op het vuur en fruit hierin de ui. 

  2. Doe de selderij, knoflook, wortel en snijbietsteeltjes erbij wanneer de uiten glazig zijn. 

  3. Giet, wanneer alles begint te bruinen en lekker zacht is, de witte wijn erbij. 

  4. Roer met een houten lepel de onderkant van de pan proper: de aanbaksels geven veel smaak aan het geheel. 

  5. Wanneer de wijn is weggekookt, mogen de aardappelen, tomaat, linzen, tijm, laurier en het grootste deel van de bouillon erbij. 

  6. Laat alles sudderen tot de linzen gaar zijn. Hou in de gaten of alles niet te droog wordt, voeg anders wat bouillon toe. 

  7. Zitten er nog grote stukken aardappel of tomaat tussen de linzen, dan mag je die wat pletten, zo zorgen ze voor nog meer smeuîgheid. 

  8. Meng alles goed en roer er beetje bij beetje de snijbietrepen door. 

  9. Laat ze slinken en giet dan de room erbij. 

  10. Laat nog even pruttelen en kruid goed af met peper en zout, olijfolie en rode wijnazijn. 

  11. Strooi er de gesnipperde peterselie over. 

0
Nog geen stemmen