pruim

Eigenschappen

De pruim is een boomvrucht, meer bepaald een naam voor bepaalde soorten steenvruchten van het geslacht Prunus, die geteeld worden voor consumptie. Ze groeien aan bomen die 3 tot 7 meter hoog kunnen worden.Er bestaan meer dan 2000 soorten pruimen.
 
Een pruim is eivormig. De kleur loopt uiteen van blauwzwart tot rood en geel. Pruimen zijn rijp in de nazomer. Pruimen kun je met schil eten. Ze smaken lekker zoet. Tot de cultuurpruim behoren zowel de tafelpruimen, die groot en vaak sappig zijn, als de kleinere en nogal droge kwetsen, die veel in bereidingen van jam of jenever gebruikt worden.

Enkele soorten:
- Reine Claude d'Oullins: groot met een groene tot gele schil
- Reine Claude d'Althan: roodpaars met een goudgeel vruchtvlees
- Reine Claude Crottée: klein met een groengele schil
- Opal: groot met een paarsrode schil
- Monsieur Hâtif: langwerpig met een paarse kleur en geel vruchtvlees
- Czar: klein en paarsblauw
- Tragedie: langwerpig, geel met donkerrode vlekken
- Victoria: langwerpig en roodgeel
- De dubbele bakpruim: blauw met geel vruchtvlees

Recepten