In bier geroosterde varkensschouder met pruimensaus
Ingrediënten
-
3 tl selderiezout
-
3 tl Engels mosterdpoeder
-
3 tl grofgemalen zwarte peper
-
3 tl korianderpoeder
-
650 ml pils of pale ale
voor de pruimensaus
-
600 g grofgehakte pruimen
-
3 tl korianderpoeder
-
1 tl cayennepper
-
15 g fijngehakte dragon
-
200 ml water
Bereiding
Verwarm de oven voor op 170°C.
Bekleed een grote braadslee met bakpapier.
Leg de varkensschouder in de braadslee en maak enkele inkepingen in het vlees.
Besprenkel met olijfolie en wrijf de olie in het vlees.
Meng de oregano met het selderiezout, mosterdpoeder, zwarte peper en korianderpoeder in een kleine kom.
Strooi het specerijenmengsel over het vlees en masseer met je handen goed in het vlees, vooral aan de onderkant en diep in het vel aan de bovenkant.
Schenk het bier rond het vlees en sprenkel er ook een beetje overheen, maar zorg dat je het specerijenmengsel er niet afspoelt.
Rooster 4 uur in de oven, tot het vlees gaar is.
Controleer na 3 uur: als het vlees te bruin wordt, dek het dan het laatste uur af met een dubbele laag aluminiumfolie.
Als het vel na 4 uur niet krokant genoeg is, haal het vlees dan uti de oven en verhoof de oventemperatuur naar 220°C.
Haal het vel met een tang voorzichtig van het vlees en leg plat op een rooster boven een bakplaat.
Rooster het vel nog 10-15 minuten tot het krokant is.
Dek het vlees losjes af met aluminiumfolie en laat ongeveer 30 minuten rusten.
Meng voor de saus de pruimen met het korianderpoeder en de cayennepeper in een pan op laag vuur en breng op smaak met zout en peper.
Prak de pruimen met een vork kapot en laat ongeveer 15 minuten garen, tot ze zacht zijn.
Roer de dragon erdoor en voeg het water toe. Zet het vuur hoger en laat 10 minuten pruttelen tot de saus is ingedikt tot een jus. tip: voeg indien nodig meer water toe, tot de saus de gewenste consistentie heeft.
Snijd of pluk het vlees in stukjes en serveer met het krokante vel en de pruimensaus.
voor meer recepten ga naar VTMKoken.be