rum

rum

Rum is een sterke drank, bereid uit de bijproducten van suikerriet, vers suikerrietsap of suikerrietsiroop. Door fermantatie toe te passen ontstaat er alcohol, destillatie zorgt voor een hoger alcoholgehalte. Het alcoholgehalte van rum ligt doorgaans rond de 40%. Rum kan op verschillende manieren gedestilleerd worden. Destillatie in een pott still zorgt voor de meer aromatische rums. In een column still verkrijgt men een light rum.

Rum kan overal geproduceerd worden, maar meestal gebeurt het in landen waar suikerriet voor handen is. Doordat de suikerrietproductie overal op een andere manier gebeurt, ontstaat er een breed gamma aan rumsoorten.

Wanneer een rum een blend wordt genoemd, wijst dat erop dat er verschillende soorten rum en rums van verschillende leeftijden gemengd werden om tot een uniek product te komen. Soms voegt men er nog karamel of kruiden aan toe. De meeste van de rumsoorten die verkocht worden zijn blends.

Niet alle rum wordt meteen gebotteld na distillatie, maar moet vaak nog rijpen op houten vaten. In veel landen moet dat minstens één jaar zijn, maar meestal rijpt rum langer. Rum die op houten vaten heeft gerijpt, krijgt een donkerdere kleur. En hoe kleiner dat vat, hoe meer aroma’s dat rum opneemt uit het hout. Heldere rum heeft doorgaans gerijpt op roestvrijstalen vaten.

Je kan rum puur drinken, of gebruiken in cocktails (Cuba Libre, Mojito…), maar je kan er ook mee koken!

Recepten