Plumpudding met rumsaus
Ingrediënten
-
1 kg bloem
-
250 gr boter
-
250 gr licht bruine suiker
-
250 gr corinthe rozijnen
-
125 gr malaga rozijnen
-
125 gr witte rozijnen
-
125 gr gekonfijt fruit
-
2 glazen bruine rum
-
Rum naar smaak
-
2 dl melk
-
6 eieren
-
1 dl water
-
5 el suiker
-
5 el water
Bereiding
Maak een klassieke karamel: 5 eetlepels water en 5 eetlepels suiker samen opwarmen op een zacht vuurtje. Heel weinig roeren want anders schift je karamel. Als je een mooie amberkleurige karamel bekomen hebt, blus je eerst met water en dan met rum.
Bereiding van de plumpudding: Eén dag op voorhand week je de rozijnen en het gekonfijte fruit in de twee glazen rum. Mix de eieren samen met de melk tot een brei.
Ondertussen meng je de bloem met de bruine suiker en kap je dit bij het eimengsel en mix alles goed door. Voeg vervolgens de boter op kamertemperatuur toe en mix verder. Voeg de gesmolten boter toe. Snuifje nootmuskaat en snuifje kruidnagel toevoegen. Alle rozijnen en gekonfijt fruit toevoegen en goed mengen.
Leg een keukenhanddoek in een vergiet die een beetje bebloemd is en bind het dicht met een touw. Gedurende 4 uur koken in water (pot met deksel). Je moet er steeds water bij doen want de pudding moet onder water staan. Na 4 uur de plumpudding eruit nemen.
Steek er suikerklontjes in en overgiet met warme rum en flambeer. Serveer met de rumsaus.
voor meer recepten ga naar VTMKoken.be