Zout

Zout

Zout is een product dat iedereen dagelijks in de keuken gebruikt. De chemische naam van zout is natriumchloride (NaCl). In zout zit het mineraal natrium, dat een belangrijke rol speelt bij het vochtbalans van het lichaam. Het zorgt ook voor de goede werking van spier- en zenuwcellen. Zout is een natuurproduct dat gewonnen wordt uit de bodem. Zeezout wordt gewonnen door het verdampen van zeewater. Hierdoor blijven zeezoutkristallen over. Aan sommige producten wordt zout toegevoegd om ze langer houdbaar te maken, bijvoorbeeld bij vlees, vis, kaas en groenten zoals zuurkool. Daarnaast zorgt zout bij sommige producten voor de juiste structuur, zoals bij brood, kaas en vleesproducten zoals worst. Soms kan je het zout niet proeven, in roomijs zit er bijvoorbeeld ook zout. Aan zout wordt vaak jodium toegevoegd, omdat het lichaam anders niet genoeg jodium binnenkrijgt. Iedereen mag par dag rond de 6 gr zout eten. Dat is zo’n 2,4 gr natrium. Maar de dosis verschilt eigenlijk van persoon tot persoon. Iemand dat meer zweet of plast of heel actief is, moet meer zout eten. Baby’s en kinderen kunnen niet zo goed tegen zout, dus er wordt aangeraden geen extra zout te doen op het eten van je kinderen. Als kinderen te veel zout binnenkrijgen, kunnen ze later last krijgen aan hun nieren.

Recepten