Hoe maak je dé echte snelkookrijst, Basmati?

Basmati is erg snel klaar en dus ideaal voor drukbezette huishoudens. 100 gram rijst volstaat per persoon. Dat zijn twee grote koppen.

  1. Spoel de Basmati eerst overvloedig met water.
  2. Gebruik iets minder dan tweemaal de hoeveelheid vloeistof om de rijst in te koken.
    Maakt u bijvoorbeeld twee koppen rijst voeg er dan 3,5 kop vloeistof aan toe.
  3. Zet de rijst zodra die kookt op een laag vuurtje en sluit het deksel zo hermetisch mogelijk af.
  4. Leg eventueel een vel aluminiumpapier onder het deksel.
  5. Laat 10 minuten zeer zachtjes koken.
  6. Laat dan nog vijf minuten rusten. Klaar!

Je mag het deksel tijdens de bereiding beslist niet opheffen. De Basmati zal met deze bereiding nauwelijks plakken. Kruiden toevoegen hoeft eigenlijk niet, want zo komt het aroma van deze lekkere rijstsoort het beste tot zijn recht.