Duizendgatenpannenkoeken

Ingrediënten

  • 2 kommen griesmeel (semolina), medium korrel
  • 1 el droge gist
  • 1 th lepel griessuiker
  • ¼ th lepel zout
  • 1 zakje bakpoeder
  • 3 kommen warm water
Beginner
4 personen
Meer dan 90 minuten
Marokkaans

Bereiding

  1. Mix het griesmeel met de gist, de griessuiker, het zout, het bakpoeder en het water met een staafmixer. (Probeer het beslag niet te kloppen of roeren, maar gebruik een staafmixer. Een shaker kan eventueel ook.)

  2. Doe het beslag in een plastic kom en laat minimaal 1 tot maximaal 2 uur rijzen op een warme plaats.

  3. Verhit een koekenpan en doe er een lepel beslag in. Zodra zich gaten vormen, is de pannenkoek klaar. Bak hem maar aan één kant.

  4. Tip: Serveer met honing of siroop. Heel lekker is een mengeling met de helft honing en de helft gesmolten boter, geparfumeerd met oranjebloesemwater. Sommige Marokkaanse vrouwen besmeren deze ‘gringo’s’ of ‘baghrir’ met olijfolie en drinken er muntthee of koffie verkeerd bij. In Egypte bakken ze dikkere pannenkoeken met minder gaten. Ze worden gevuld met pudding of met een mengeling van walnoten, kokosnoot en rozijnen. De uiteinden worden dichtgeknepen en dan worden ze nog een keer afgebakken in olie. Je krijgt ze geserveerd met siroop of warme honing, maar deze versie is wat te heftig en zwaar naar mijn smaak.

0
Nog geen stemmen

Mijn Arabische wereldkeuken

Recepten
Fatima Marzouki
Redactie
Hilde Smeesters
Uitgeverij
Lannoo & vtmBooks
Fotografie
Heikki Verdurme
ISBN
9789401402699