Meringue met pompelmoesroom en gele nectarines

Ingrediënten

 • 3 eiwitten
 • 1 el citroensap
 • 150 gr suiker
 • het sap van 2 roze pompelmoezen
 • 4 blaadjes citroenmelisse
 • 150 gr suiker
 • 2 dl room
 • 2 rijpe gele nectarines
Dit kan iedereen
4 personen
Meer dan 90 minuten
Frans
Dessert

Bereiding

 1. Verwarm je oven op maximum 100 °C (liefst geen heteluchtfunctie).

 2. Klop de eiwitten met het citroensap licht stijf. Klop er dan beetje bij beetje de suiker door tot je een mooi glanzend schuim hebt. Doe het mengsel in een spuitzak (of in een diepvrieszak waar je een van de onderste hoeken afknipt zodat je een opening krijgt van 1 centimeter).

 3. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en spuit er met het eiwitschuim rondjes op van ongeveer 10 centimeter diameter. Begin in het midden en werk naar buiten toe. Spuit de buitenste rand dubbel zodat je een kuipje krijgt met een opstaande rand. Zet ze ongeveer 2 uur in de oven. Ze mogen absoluut niet kleuren. Steek een houten lepel tussen de deur van je oven zodat het verdampende vocht weg kan (pas op: bepaalde moderne ovens vallen uit als de deur opengaat… in dat geval doe je dat natuurlijk niet).

 4. De meringues zijn klaar als ze mooi droog zijn, maar vanbinnen nog een beetje zacht. Haal ze uit de oven en laat ze even rusten. Maak ze na enkele minuten los van het bakpapier. Let op: als je te lang wacht, kunnen ze weer aan je bakpapier beginnen te plakken. Leg ze op een rooster. Je kunt dit perfect een dag van tevoren doen.

 5. Zeef het pompelmoessap en kook het samen met de citroenmelisse en de suiker in tot 1,5 deciliter. Laat afkoelen.

 6. Doe drie eetlepels van het ingekookte sap bij de room, die hierdoor zal indikken. Klop de room stijf.

 7. Snijd de nectarines in dunne schijfjes. Leg een koffielepel pompelmoesroom op de borden en ’plak’ er een meringue op. Vul het kuipje met een flinke lepel room. Werk af met de nectarines en de rest van de pompelmoessiroop.

0
Nog geen stemmen

Een tafel in de zon

Recepten
Petra Vandewouer
Fotografie

Heikki Verdurme
Uitgeverij

Lannoo en vtmBooks
ISBN
9789020905045