Smeus met mousselinesaus en garnaaltjes van Kürt en Roel

Ingrediënten

  • 200 g ongepelde garnalen
  • 100 g waterkers
  • 200 ml bisque
  • 4 eidooiers

voor de smeus

  • 1 kg aardappelen (vastkokend)
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat
  • 2 el zure room
  • 500 ml karnemelk
  • 1 ei

voor de mousselinesaus

  • 1 citroen
  • 200 g boter
  • peper
  • zout

In 2 Sterren Restaurant runnen Kürt en Roel samen een restaurant. Eén van hun toppers is de smeus, een puree op basis van karnemelk genoemd. Afwerken doen ze met een bisqueschuim, waterkers én garnaaltjes natuurlijk.

Beginner
4 personen
Tussen 15 en 30 minuten
Belgisch

Bereiding

  1. Schil de aardappelen. Snij in stukjes. Kook ze gaar in water met een snuifje zout. Giet af.

  2. Stamp de aardappelen tot puree en meng met een eitje, zure room en karnemelk. Begin met een beetje karnemelk en meng tot je een smeuïge lobbige massa. Kruid af met peper, zout en nootmuskaat.

  3. Pel de garnalen. Hou de koppen bij of vries ze in. Tip: droog ze 4 uur in de oven op 100°C. Mix ze fijn en meng met grof zout. Hiermee kan je bv de smeus afwerken.

  4. Meng voor de mousselinesaus de dooiers met het citroensap. Kruid met peper en zout. Voeg een klein scheutje water toe. Klop schuimig op zoals een sabayon op een laag vuurtje. Snij de zachte boter in klontjes en voeg klontje per klonte toe. Proef en smaak af naar wens.

  5. Verwarm de bisque. Voeg wat boter toe en schuim ze op met een staafmixer.

  6. Lepel de smeus in diepe borden. Verdeel er de garnaaltjes over. Werk af met waterkers, mousselinesaus en bisqueschuim. Optioneel: een snuifje garnalenzout

0
Nog geen stemmen

Een recept van Kürt & Roel

Dit is een recept van Kürt & Roel uit het VTM-programma 2 Sterren Restaurant.

 

Wil je graag eens proeven van hun kookkunsten? Doe mee aan de wedstrijd en win een plekje bij hen.