Smeus met mousselinesaus en garnaaltjes van Kürt en Roel
Ingrediënten
-
200 g ongepelde garnalen
-
100 g waterkers
-
200 ml bisque
-
4 eidooiers
voor de smeus
-
1 kg aardappelen (vastkokend)
-
peper
-
zout
-
nootmuskaat
-
2 el zure room
-
500 ml karnemelk
-
1 ei
voor de mousselinesaus
-
1 citroen
-
200 g boter
-
peper
-
zout
Bereiding
Schil de aardappelen. Snij in stukjes. Kook ze gaar in water met een snuifje zout. Giet af.
Stamp de aardappelen tot puree en meng met een eitje, zure room en karnemelk. Begin met een beetje karnemelk en meng tot je een smeuïge lobbige massa. Kruid af met peper, zout en nootmuskaat.
Pel de garnalen. Hou de koppen bij of vries ze in. Tip: droog ze 4 uur in de oven op 100°C. Mix ze fijn en meng met grof zout. Hiermee kan je bv de smeus afwerken.
Meng voor de mousselinesaus de dooiers met het citroensap. Kruid met peper en zout. Voeg een klein scheutje water toe. Klop schuimig op zoals een sabayon op een laag vuurtje. Snij de zachte boter in klontjes en voeg klontje per klonte toe. Proef en smaak af naar wens.
Verwarm de bisque. Voeg wat boter toe en schuim ze op met een staafmixer.
Lepel de smeus in diepe borden. Verdeel er de garnaaltjes over. Werk af met waterkers, mousselinesaus en bisqueschuim. Optioneel: een snuifje garnalenzout
voor meer recepten ga naar VTMKoken.be