Gebakken griet met Provençaals bloempje en tomatenwater

Ingrediënten

tomatenwater

  • 3 tomaten
  • basilicum
  • munt
  • peper en zout

Provençaals bloempje

  • 3 tomaten
  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • olijfolie
  • peper en zout
  • tijm

Afwerking

  • zelfgebakken aardappelchips
Gevorderde
4 personen
Meer dan 90 minuten
Frans
Caloriearm
Hoofdgerecht

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Snij de tomaten in grote stukken en doe in een glazen kom. Voeg enkele blaadjes basilicum en munt toe. Kruid met peper en zout. Span plasticfolie over de kom zodat er geen lucht aan kan. Zet de kom in een met water gevulde pot en laat gedurende drie uren ‘au bain marie’ koken. Passeer dan de inhoud door een zeef. Druk goed aan en vang al het tomatenwater op in een kom.

  2. Hak de tomaten, de courgette en de aubergine in fijne schijfjes. Snij vier repen bakpapier van ca. 8 cm breed. Leg afwisselend een schijfje aubergine, een schijfje tomaat en twee schijfjes courgette op een reep bakpapier tot het vol ligt. Herhaal dit voor de vier repen bakpapier. Leg alle repen op een bakplaat. Besprenkel met olijfolie, kruid met peper en zout en wat tijmbloempjes. Leg de bakplaat tien minuten in de oven op 180°.

  3. Maak een inkeping in de grietfilets en plooi deze dubbel. Kruid de filets met peper en zout en bak ze in een pan met olijfolie, bij voorkeur eerst op de velkant.

  4. Rol de groentenreepjes op, zet ze op hun kant en druk wat naar beneden tot je een bloem bekomt.

  5. Serveer de grietfilets met een tomatenbloempje erboven op, eventueel wat gebakken aardappelchips en nappeer met het tomatenwater (warm of koud).

0
Nog geen stemmen