'Surf en turf' hamburger met inktvisringen, rundsvlees en cheddar

Ingrediënten

voor de hamburgers

  • 300 g gemalen rundsvlees
  • 200 g gemengd gehakt
  • muskaatnoot
  • peper
  • zout
  • 1 el mosterd
  • neutrale olie bv. arachideolie

voor de confituur

  • 1 zoete ui
  • 2 el olijfolie
  • 2 el wittewijnazijn
  • 1 el bruine suiker

voor de inktvisringen

  • 4 kleine pijlinktvissen (5 à 6cm diameter)
  • 100 g bloem
  • peper
  • zout

voor de afwerking

  • 4 zachte burgerbroodjes met sesamzaadjes
  • 2 tomaten
  • 250 g cheddar kaas (gemalen)
  • 2 grote zoetzure augurken
  • ½ krop Romeinse sla
  • 8 sneetjes gezouten spek (3 à 4 mm)
  • 1 rode chilipeper
  • enkele druppels sesamolie

Ivan heeft goede herinneringen aan een reis naar Australië. Hij at er één van de beste hamburgers ooit. Sofie maakt het graag voor hem opnieuw en maakt hem een surf 'n turf burger. Ofwel een combinatie van vis en vlees. Zeker de moeite om te proberen!

Dit kan iedereen
4 personen
Tussen 30 en 60 minuten
Amerikaans

Bereiding

  1. Voor de confituur: Pel en snij de ajuin fijn. Stoof aan in twee eetlepels olijfolie. Voeg suiker toe. Blus met de azijn. Laat sudderen op een zacht vuurtje tot het vocht verdampt is.

  2. Voor het spek: bak het spek in een hete pan zonder vetstof. Draai om en bak nog even verder. 

  3. Voor de broodjes: leg de broodjes op een rooster. Toast ze op 250°C in de voorverwarmde oven. 

  4. Voor de hamburger: meng het gehakt met het gemalen rundsvlees. Kruid met mosterd, peper, zout en muskaatnoot. Verdeel in vier porties.

  5. Neem een ring. Duw een portie gehakt in de ring. Druk aan tot een hamburger.

  6. Verhit neutrale olie in een pan. Bak de hamburgers in de hete olie. Schroei ze dicht, draai om na 2 minuten en bak nog even verder. 

  7. Leg ze op bakpapier op een bakplaat. Verdeel de geraspte kaas over de hamburger. Plaats bij de broodjes in de oven. Bak ze twee minuutjes tot de kaas gesmolten is.

  8. Voor de garnituur: Snij de augurkjes in schijfjes. Snij de sla fijn. Was en snij de tomaten in schijfjes. Hak de chilipeper in dunne schijfjes.

  9. Voor de inktvisringen: snij de pijlinktvis in ringetjes. Doe bloem in een diep bord. Verwarm de friteuse op 180°C. 

  10. Kruid de inktvisringetjes met peper en zout. Haal de ringen door de bloem. Schud de bloem af. Frituur de ringen krokant. Zet het mandje uit de olie. Doe de ringen in het mandje en frituur ze zeker niet te lang. Laat uitlekken op keukenpapier. 

  11. Afwerking: Leg het eerste deel van de broodjes op een bord. Leg er chilipeper, tomaat en sla op. Besprenkel met een paar druppels sesamolie. Leg er de burger op. 

  12. Verdeel wat augurkjes, spek en inktvisringen op de hamburger. Plaats het bovenste broodje op de hamburger. Prik vast met een mes.

0
Nog geen stemmen