Hamburger met cheddar, marmelade en aïoli

Ingrediënten

  • 700 g rundsgehakt
  • 8 broodjes (naar keuze)
  • 9 plakjes Cheddar kaas
  • 1 zakje rucola
  • 1 scheutje olijfolie

voor de marmelade

  • 3 el boter (Kerrygold)
  • 3 grote rode uien
  • 100 g suiker
  • 240 ml rode wijn
  • 8 cl rodewijnazijn

Voor de aïoli

  • 120 g mayonaise
  • 8 ml citroensap
  • 1 kl scherpe mosterd
  • 2 tenen knoflook
  • peper
  • zout
Beginner
4 personen
Tussen 30 en 60 minuten
Amerikaans

Bereiding

  1. Begin met de marmelade: zet een middelgrote pot op het vuur en laat de boter smelten. Pel ondertussen de rode uien en snij ze in halve maantjes. Voeg ze bij de boter en laat gedurende 5 minuten aanstoven. 

  2. Zet het vuur lager en laat nog 12 minuten bakken, zodat de ui mooi zacht is. Voeg dan de suiker toe, roer goed en voeg de wijn en rodewijnazijn toe.

  3. Laat nog 15 minuten doorkoken (of tot het vocht ‘siroperig’ is). Breng op smaak met peper en zout. Zet het vuur lager zodat de siroop niet kookt, maar wel warm blijft. 

  4. Maak ondertussen de aïoli: pel en plet de look en voeg bij de mayonaise, het citroensap en de scherpe mosterd. Kruid met peper en zout en zet afgedekt aan de kant. 

  5. Ga verder met de burgers: doe het gehakt in een kom en meng goed door zodat je snel 8 burgers kan ‘rollen’. Tip: maak de diameter iets groter dan die van broodjes. Schik de burgers op een ovenplaat, besprenkel met een scheutje olijfolie en kruid met peper en zout. 

  6. Zet een grillpan op het vuur (of steek de barbecue aan), laat goed heet worden en bakken 3 minuten. Draai de burgers om en bedek ze met een sneetje cheddarkaas. Laat bakken tot ze de bakwijze naar keuze hebben.

  7. Smeer de broodjes in met wat olijfolie en leg ze met de beoliede zijde op de gril. Laat 1 minuut grillen, zodat de grilstrepen zichtbaar zijn en de broodjes licht getoast zijn. 

  8. Dresseer meteen of op de locatie waar je zal picknicken: smeer de broodjes in met de aïoli en beleg de onderkant met een handje rucola. Leg de burger met cheddartopping op de rucola en werk af met een mooie lepel marmelade.

  9. TIP: je kan de marmelade en de aïoli tot 2 dagen op voorhand maken. 

0
Nog geen stemmen