Zalm en croute
Ingrediënten
-
1 zalmfilet met vel van 400 gr (=restje)
-
2 vellen bladerdeeg
-
4 el zwarte olijven
-
4 el notenmengeling
-
2 tomaten
-
2 bollen mozzarella
-
1 ei
-
1 scheutje melk
-
enkele takjes venkel
-
notensla (rucola)
Vinaigrette
-
1 deel balsamicoazijn
-
2 delen olijfolie
-
½ ui
-
peper
-
fleur de sel
Bereiding
Verwarm de oven voor op 190°C. Leg het bladerdeeg in de bodem van de taartvorm en druk de kanten goed aan. Ontpit de olijven. Doe deze samen met de notenmengeling in de blender en blend. Strijk de de bodem van het bladerdeeg in met de tapenade.
Snij de zalmfilet in fijne reepjes. Snij vervolgens de tomaten en mozzarella in fijne schijfjes en leg ze op de tapenade, eerst de tomaten en dan de mozzarella. Verwijder de dikke takjes van de venkel. Werk de taart af door er de bovenkant van de venkel op te leggen.
Neem het tweede vel bladerdeeg en prik er enkele gaatjes in. Zo kan de stoom langs de gaatjes naar buiten. Maak een dorure door het eigeel van één ei te vermengen met een scheutje melk. Strijk de kanten van het onderste vel bladerdeeg in met de dorure. Leg het 2de vel bladerdeeg op de taart en knip het teveel aan bladerdeeg van de randen weg. Rol de randen van de taart op naar het midden toe en strijk de bovenkant van de croûte in met de dorure.
Versier de bovenkant van de croûte met de rondjes bladerdeeg die je daarnet hebt uitgeprikt. De taart gaat nu 30 minuten in een voorverwarmde oven van 190°.
Voor de vinaigrette, meng 2 scheutjes balsamicoazijn met het dubbel aan olijfolie. Snij een halve ui in fijne schijfjes, voeg dit bij de mengeling en vermeng met de notensla. Kruid met peper en fleur de sel.
voor meer recepten ga naar VTMKoken.be