Eendenborstfilet met witloofsaus

Ingrediënten

 • 2 eendenborsten
 • 4 stonkjes witloof
 • 1½ dl room
 • 1 glas water
 • ¼ busseltje bieslook
 • 1 el boter
 • peper en zout
Beginner
4 personen
Tussen 15 en 30 minuten
Hoofdgerecht

Bereiding

 1. Zet je vuur hoog genoeg. Geef wat inkervingen in het vet van het vlees, zo zal het sneller smelten en het vlees zal minder krom trekken bij het bakken. Bak de eendenborst zonder vetstof. Leg ze in de pan op de kant met het vet. Het vet zal smelten en daarom moet je geen extra vetstof gebruiken. Zorg dat het vlees op kamertemperatuur is. Anders zullen de baktijden niet kloppen. Bak beide zijden gedurende 3 à 4, misschien wel 5 minuten, afhankelijk van de grootte van de eendenborst.

 2. Haal het vlees uit de pan en giet het vet weg. Laat het vlees rusten onder aluminiumfolie. Als we straks het vlees snijden komt er niet te veel jus uit. Al het bloed verdeelt zich terug mooi over het vlees. Onder de aluminiumfolie blijft het goed warm terwijl je de salade mengt.

 3. Snij het witloof in twee en dan in dikke stukken. Het vet van de eendenborst is altijd verzadigd en moet je weg gieten. Smelt de Fama en bak er het witloof in aan. Kruid het witloof zodra het begint te ‘zweten’, zo ben je zeker dat de kruiden er goed op blijven.

 4. Blus het witloof met water. Je kan ook een alcohol gebruiken zoals cognac, maar ik heb ze liever natuur. Als je alcohol gebruikt in een saus zou ik het zeker niet flamberen, want dan is de alcohol verdwenen uit de saus.

 5. Snijd het vlees zowat de dikte van je pink, tussen 0,5 en 1 cm. Dresseer het bord. Doe eerst de saus in het bord en leg daar het vlees op. Als je de saus erover doet, is het beeld van de mooi gebakken eend verdwenen.

5
Average: 5 (1 vote)