Kersttip: soezen met ijs

Ingrediënten

 • 1 eidooier verdund met wat water
 • 267 g water
 • 120 g fama
 • 180 g patisseriebloem
 • ½ l vanille-ijs
 • chocoladesaus

Soezen als Kerstdessert, heerlijk! 

Gevorderde
4 personen
Tussen 15 en 30 minuten
Frans
Gebak

Bereiding

 1. Breng het water aan de kook met margarine. Hoe meer zuurstof er in het water en de margarine is, hoe luchtiger de soezen zullen zijn. Margarine is beter voor dit recept omdat het lichter is dan gewone boter.

 2. Voeg de bloem toe en meng alles goed tot een pasta. Gebruik een spatel. Je mengsel is klaar als het niet meer kleeft aan de binnenkant van je mengkom. Zolang het er nog aankleeft, is het nog niet goed gemengd. Schrik niet als je langer dan 5 minuten moet mengen.

 3. Doe de eieren bij het deeg. Gebruik een keukenrobot want het mengen is een zwaar werk en zeer belangrijk. Als je alle eieren tegelijk toevoegt, riskeer je dat de eieren niet goed mengen met het deeg. Om een perfecte mengeling te bekomen kan je beter op zeker spelen en ei per ei toevoegen. Als je deeg nog glanst, is het nog niet genoeg gemengd. Het moet een homogene massa worden die droog aanvoelt. Laat de robot zeker 5 minuten draaien.

 4. Doe de mengeling in een spuitzak. Door een spuitzak krijgen de vormpjes makkelijker dezelfde vorm. De dikte kies je zelf. Zorg ervoor dat alle vormpjes ongeveer dezelfde grootte hebben om een gelijkvormige baktijd te hebben. Houd genoeg ruimte tussen de vormpjes omdat het deeg nog uitzet tijdens het bakken. Bestrijk met een klein beetje eigeel verdund in water.

 5. Bak de soezen gedurende 20 à 30 minuten in een oven van 180°C. Afhankelijk van de grootte van de soezen is de baktijd anders. Eens de oven dicht is mag je de deur niet meer opendoen, anders zakken de soezen in. Schakel de oven uit, zet de deur op een kier en laat de soezen nog 10 minuten afkoelen. De soezen moeten afkoelen in de oven. Als je ze laat afkoelen op kamertemperatuur, riskeer je dat ze alsnog in elkaar zakken. In de oven is het nog droog, er is niet veel zuurstof en dus kunnen de soezen langzaam afkoelen. Zo blijven ze krokant.

4
Average: 4 (2 votes)