Sabayon met gegratineerde vijgen

Ingrediënten

 • 5 eierdooiers
 • 20 cl witte wijn
 • 1 scheutje Cointreau of Grand Marnier
 • 80 gr suiker
 • 1 dl slagroom
 • Fama (bakboter)
Beginner
4 personen
Tussen 15 en 30 minuten
Frans
Dessert

Bereiding

 1. Smelt de margarine met wat Grand Marnier. Zo krijg je een geparfumeerde margarine die we straks gaan gebruiken om de vijgen smaak mee te geven. Gebruik niet meer dan een kleine eetlepel. Snijd ondertussen de vijgen in vier.

 2. Klop de slagroom op. Let op dat je niet teveel roert en klopt, want dan krijg je boter. Ik doe er geen suiker bij want er is al suiker in de sabayon.

 3. Klop de eierdooiers, de witte wijn en de suiker goed schuimig in een pannetje van het vuur weg. Zet het niet direct op een vuur want anders krijg je misschien roerei. Als alles goed geklopt is zet je het pas op een zacht vuurtje. Klop voortdurend tot je een luchtige en stevige massa krijgt. Ik doe het altijd met witte wijn, want Grand Marnier (of Marsala) zijn te zwaar omdat er teveel suiker in zit. Vandaar dat ik de Grand Marnier meng in de margarine. Klop het mengsel in alle hoeken in de vorm van een 8 zodat er niks aan de randen kleeft (neem een garde die even groot is als de pan om morsen te vermijden). De sabayon is klaar zodra de vorm van de 8 verschijnt.

 4. Voeg de room erbij en roer goed. Zo blijft het een lichte massa.

 5. Giet de sabayon op de vijgen. De sabayon mengt zich met de smaak van Grand Marnier. Kom met de brander niet te dicht bij de sabayon om te voorkomen dat hij verbrandt: het moet alleen een beetje kleuren.

0
Nog geen stemmen