In de kijker: ode aan de ovenschotels!

Ode aan de ovenschotels: de lekkerste recepten verzameld
woensdag, 30 november, 2016 - 13:27

 Je scoort er ook altijd mee: met gehakt voor de verstokte vleesliefhebber, in kleurige groentenlaagjes voor de vegetarische vrienden, met een laagje puree voor de kinderen (en veel kaas bovenop), een winterse pie of pasta met pesto en roomsaus wanneer je verlangt naar vakantie... Ideaal om restjes te verwerken, weinig afwas en je kan mee aan tafel schuiven, want ze zijn het best als je ze de dag van tevoren klaarmaakt.

Tenslotte zijn ze ook zeer feestelijk. Echt? Jazeker! Gebruik wildgehakt en veenbessen of de betere vissoorten en je schotel stijgt dadelijk in ieders achting.

Niets dan voordelen dus. Duik in je voorraadkast, ga naar de markt om verse seizoensgroenten en experimenteer naar hartelust. Wedden dat er geen lepeltje overblijft?

"Winterkost"

Witloofrolletjes in de oven met kaassaus zijn een beetje onze nationale trots en iedereen heeft er zijn eigen geheime recept uit grootmoeders keuken van. Gebruik beenham van goede kwaliteit en kruid je behamelsaus lekker af met nootmuskaat.  En bechamelsaus maken is makkelijker dan je dacht! (en een basis voor goede huisgemaakte ovenschotels).

 

witloofrolletjes"

 

 

Pies noemen we ze: comfort food bij uitstek zijn ze: ovenschotels met gehakt en puree. Denk maar aan de populaire hete bliksem (hachis parmentier). Favoriet bij kindjes groot en klein.

 

hachis

 

 

Pies kan je maken met lamsvlees: probeer eens deze variatie van shepherd's pie met bloemkool en kaassaus uit. Of een traditionele cottage pie met gemengd gehakt, prei, wortelen en erwten.

 

Deze Ovenschotel met gehakt en puree van broccoli en spinazie zorgt ervoor dat je de nodige vitamientjes op je bord krijgt. Ideaal voor op het weekmenu.

 

Een pittige variant op de shepherd's pie is de gedurfde ovenschotel met bolognaise, lamsvlees en mozarellapuree en pickles chips erbij. Wist je dat je ook met wild een lekkere ovenschotel kan klaarmaken?

 

ovenschotel

 

En nee, het hoeft niet altijd met puree te zijn: ovenschotel met everzwijn en bloemkool en aardappelschijfjes. Of ga voor zoete aardappelpuree in deze combinatie van Sofie: merguez, zoete aardappel en bloemkool. Heerlijk!

 

 

vispannetje"

 

 

We zijn de visliefhebbers helemaal niet vergeten: dit feestelijk vispannetje met sint-jakobsvruchten, kabeljauw en tong met een saus van armagnac, mosselen en garnaaltjes ga je gegarandeerd op je feestmenu zetten! 

 

 

"Dromen van zomer"  

Deze ovenschotels doen ons zelfs hartje winter dromen van vakantie: heerlijke pasta met vlees, vis of vegetarisch, alles is mogelijk. De favoriet bij velen is en blijft de lasagne: je kan gaan voor een klassieke lasagne bolognaise of een vegetarische lasagne.

 

 

lasagne"

 

Voor de liefhebbers van vis is er de heerlijke lasagne met gerookte zalm, courgette en prei. Varieer eens met verschillende soorten pasta in je ovenschotel: canneloni met zalm, ricotta, spinazie en tomatensaus.

 

...of de vegetarische versie: canneloni met ricotta en spinazie of met schelpjes: gevulde pastaschelpen met ricotta en spinazie. Gegarandeerd een succes. 

 

ovenschotel"

 

 

Vegetarische pasta komt in veel variaties: canelloni met aubergine en knolselder of wat dacht je van een pittige gegratineerde penne arrabiata (voor de vleesliefhebbers met een worstje erbij!)

 

 

Een moussaka brengt de Griekse zon op je bord: zomergroenten, een laagje aardappelen, een laagje gehakt en zachte bechamelsaus. Wie kan daar aan weerstaan? Vegetariers niet getreurd: deze heerlijke veggie moussaka met fetakaas of veggie moussaka met rode bonen tovert gegarandeerd de zon zonder vlees op je bord. 

 

 

"De favorieten van Sofie Dumont"  

Schotel

 

Voor Evi Hanssen maakte Sofie een combinatie van gehakt, courgette, quinoa en peertjes. Gezond én lekker. Fan van quinoa? Probeer dan zeker ook de versie van Sofie en Els Pynoo: met quinoa én ei.

De schotel met gehakt, peertjes en quinoa van Evi en Sofie

De schotel met quinoa en ei van Els en Sofie

 

 

 

Samen met Katja Retsin en Jan Schepers maakte Sofie deze heerlijke creatie. De chili con carne ovenschotel. Toegegeven, één van onze favorieten!

De schotel "chili con carne" van Jan, Katja en Sofie.

 

Schotel

 

 

En verder?

De schotel "merguez, kool en zoete aardappel" van Lien en Sofie

De schotel "quinoa, spinazie en ei" van Els en Sofie

De schotel "witloof, chipolata en puree" van Chris en Sofie

De schotel "kabeljauw, trostomaatjes en bloemkool" van Evi en Sofie

De schotel "curry, tong en komkommer" van Annelien, Stephanie en Sofie

 

Meer ovenschotels ontdek je hier!