Ovenschotel met merguez, witte kool en zoete aardappel

Ingrediënten

Voor de stoemp van witte kool en zoete aardappel

  • 1 kg zoete aardappelen
  • 3 el yoghurt (halfvol)
  • peper
  • zout
  • ⅛ witte kool

Voor de merguezworstjes

  • 500 g merguezworsten
  • olijfolie

Voor de geroosterde bloemkool

  • lookpoeder
  • zwarte peper
  • olijfolie
  • zout
  • cayennepeper of chilipoeder (eventueel)

Voor de witte saus

Het lievelingsgerecht van Lien Degol is een ovenschotel, daar zijn wij ook fan van! Sofie Dumont maakt haar een koolhydratenarme versie. Met merguezworstjes, stoemp van witte kool en zoete aardappel en geroosterde bloemkool. Afwerken doet ze met een alternatief voor bechamelsaus. 

Tip: je kan deze schotel helemaal op voorhand maken.

Dit kan iedereen
4 personen
Tussen 60 en 90 minuten
Belgisch

Bereiding

  1. Voor de stoemp van witte kool en zoete aardappel: schil en snij de zoete aardappel overlangs in twee, elke helft nog eens overlangs in twee en daarna in stukken. 

  2. Snij de witte kool fijn. Stoom zoete aardappel en witte kool gaar. (15 minuten vanaf het water kookt)

  3. Giet de zoete aardappel en witte kool in een pot. Stamp tot stoemp. Kruid met nootmuskaat, peper en zout. Meng de yoghurt onder de stoemp.

  4. Voor de merguez: verhit olijfolie in een pan. Kleur de merguezworsten mooi aan. Draai ze om en kleur verder aan.

  5. Laat even uitlekken op keukenpapier. Snij de worstjes in twee.

  6. Voor de bloemkool: Verwijder de buitenste bladeren van de bloemkool en snij in twee. Snij elke helft nog eens in twee plakken.

  7. Leg de bloemkool op bakpapier op een ovenplaat. Kruid met lookpoeder, peper en zout. Besprenkel met olijfolie. Kruid eventueel met chili of cayennepeper.

  8. Bak ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven van 175°C tot de bloemkool licht gekleurd is.

  9. Afwerking: Lepel de stoemp in een ovenschotel. Verdeel de worstjes en de bloemkool over de puree. 

  10. Meng zure room met Parmezaanse kaas en gruyère voor een alternatieve bechamelsaus. Verdeel de saus over de ovenschotel. (Zo kan je het bewaren voor de dag erna.)

  11. Plaats 10 minuten in de voorverwarmde schotel op 175°C of tot de schotel een kleurtje krijgt. Haal uit de oven en serveer dadelijk.

5
Average: 5 (1 vote)