Tips voor de Feestdagen: klassiekers op Kerstmis

Tips voor de Feestdagen: klassiekers op Kerstmis
vrijdag, 27 november, 2015 - 08:32

Het getwinkel van de lichtjes en de belofte van de pakjes onder de kerstboom. Buiten is het koud, binnen lekker warm. Kerstmis! Het hoeven niet altijd de grote culinaire hoogstandjes te zijn, de sfeer van de avond bepaal je zelf. Haal je mooiste servies boven, zet een kerstmuziekje op, open je favoriete fles wijn en plan een eenvoudige kerstmenu. De meeste gerechten maak je van tevoren dus kan je de avond zelf genieten van je rol als gastvrouw- of gastheer. Smakelijk!

De hapjes

Een tikkeltje nostalgie: de garnalencocktail of een glaasje forelmousse. Of wat dacht je van deze klassieker: blini met gerookte zalm ?  (tip: je kan de blini's kant-en-klaar vinden in het koelvak van de supermarkt, enkel nog afwerken met een goede kwaliteit gerookte zalm, wat zure room en een takje verse dille). 

 De voorgerechten

Een bordje groenten: soep,maar dan in een feestelijke versie. Groenten van eigen bodem; bloemkool, witlof, pompoen, puur of in een elegante versie. 

witlofsoep of een feestelijke witlofsoep met gerookte paling

bloemkoolsoep of een pittige bloemkoolsoep met zalm en roze peper 

pompoensoep of kruidige pompoensoep met korianderolie

 

 

De hoofdgerechten

Sudderpotjes of stoofpotjes geven je op de dag van het feest de handen vrij. Maak ze van tevoren en laat ze op een zacht vuur opwarmen, zo geniet je dubbel: van de heerlijke geur en zelf mee aan tafel aanschuiven. Serveer ze met kroketten of gratin dauphinois. (tip: die kan je zelf maken maar vind je ook bij de traiteur). 

De Vlaamse klassieker op het menu: stoofvlees

De Franse klassieker: boeuf bourgignon 

 Of een heerlijke wildversie: stoofpot van everzwijn met bosbessen

de desserts

De kerstbuche, daar keken we als kind naar uit, en blijft een lekkernij. De buche kan je bij je lokale bakker bestellen. Je hoeft ze alleen op een mooi bordje te serveren en verse koffie te zetten.

Maak je toch graag zelf een dessert, deze klassiekers maak je van tevoren: chocolademousse, tiramisu, witte chocolademousse, of een glaasje advocaat bij de koffie.