Appelvlaaitjes met lekkies roomijs

Ingrediënten

Sofie komt voor de vijfde keer langs bij Bart Kaëll en Luc Appermont. Ze zijn grote fan van lekkies. Dit is een Oost-Vlaamse specialiteit uit de buurt van Gent. Het zijn snoepjes op basis van boter en bruine suiker, waar je op moet zuigen. Sofie verwerkt ze tot lekkies roomijs. Hierbij komt een klein taartje met appel. Volledig glutenvrij trouwens.

Beginner
4 personen
Tussen 60 en 90 minuten
Belgisch
Glutenvrij

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 190°.

 2. Schil de appels en snij in blokjes.

 3. Smelt een blokje (eventueel gezouten) boter in de pan. Bak de appeltjes goudbruin. Strooi er kaneel en bruine suiker over naar smaak.

 4. Voor het deeg: Neem een mengkom. Snij een vanillestokje open en schraap de vanillezaadjes eruit.  

 5. Voeg 1 el ongeraffieerde rietsuiker toe en een eetlepel yoghurt. Meng dit alvast tot een homogene massa. Voeg daarna de ricotta, en de rest van de yoghurt toe. 

 6. Voeg de eieren, amandelpoeder en kokosolie toe. Werk af met zeste van een citroen. Vet de taartvormpjes in met een dunne laag kokosolie.

 7. Vul de vormpjes met het deeg en leg er een eetlepel appeltjes op. (Leg geen appeltjes tegen de rand van je vorm, anders zullen deze eraan blijven plakken).

 8. Plaats de vlaaitjes 15 tot 20 min in de voorverwarmde oven.

 9. Voor het roomijsNeem het vanilleijs uit de diepvriezer zodat het even wat zachter wordt. Laat het zeker niet helemaal smelten.

 10. Leg een keukenhanddoek op een houten plank. Strooi de lekkies hierover uit. Plooi de keukenhanddoek dicht en klop de lekkies in fijne stukjes met een deegrol of houten hamer.

 11. Snij het vanilleijs in stukken. Dit mengt gemakkelijker. Meng de verbrijzelde lekkies eronder.  

 12. Stop het ijs met de lekkies opnieuw in de diepvriezer.

 13. Haal de vlaaitjes uit de oven, haal ze uit de vormpjes en serveer met een bolletje lekkies ijs. Werk evt. af met een beetje bloemsuiker.

0
Nog geen stemmen

Lekkers van Sofie Dumont

Honger gekregen? Op zoek naar nog meer inspiratie?

Klik snel en ontdek de recepten van Sofie uit alle seizoenen van 'De Keuken van Sofie' en 'Sofie in de keuken van'.

 

 

1. De keuken van Sofie

2. Sofie in de keuken van