Berlijnse bollen van Sofie Dumont

Ingrediënten

voor het deeg

  • 500 gr bloem
  • 25 gr gist
  • 225 ml lauw water
  • 1 ei
  • 5 gr zout
  • 40 gr boter
  • 40 gr suiker
  • bloemsuiker

voor de banketbakkersroom

  • 500 ml melk
  • 4 eierdooiers
  • 125 gr kristalsuiker
  • 1 vanillestokje
  • 20 gr maizena
Gevorderde
4 personen
Tussen 60 en 90 minuten
Gebak

Bereiding

  1. Deeg: Doe het ei en de bloem in de keukenrobot. Meng de gist in het water en giet mee in de keukenrobot. Doe er de boter bij en laat mengen. Wanneer er een homogene massa verschijnt, voeg je de suiker en het zout toe.Strooi wat bloem op je werkblad en kneed de massa verder met de hand tot een deegbol.Doe het deeg in een kom, doe er plasticfolie over en zet op een warme plaats of in een oven van 35°.

  2. Banketbakkersroom: Laat de melk opwarmen op het vuur.Meng de suiker onder de eierdooiers.Schraap de zaadjes uit de vanillestok en meng die onder het eiermengsel. Het stokje zelf leg je in de melk.Meng de maïzena bij het eiermengsel.Meng er de helft van de hete melk onder en giet daarna bij de andere helft van de melk in het pannetje. Blijf het goed doorroeren op het vuur terwijl het verder pruttelt. Giet de room in een ovenschaal en laat afkoelen.

  3. Berlijnse bollen: Strooi opnieuw wat bloem op je werkblad en kneed het gerezen deeg. Portioneer het deeg en kneed een tiental bolletjes. Leg de bollen onder een handdoek op een bakplaat en laat verder rijzen op een warme plaats of in een oven van 35°.Leg de bollen na het rijzen in frituurvet van 180°. Leg ze eerst met de bovenkant in het vet, draai ze na anderhalve minuut om en laat nu de onderzijde goudbruin bakken.Laat uitlekken op keukenpapier en snijd doormidden met een zaagmes.Doe de afgekoelde banketbakkersroom in een spuitzak en spuit de room tussen de twee helften van de bollen.Bestrooi met bloemsuiker.

3.5
Average: 3.5 (4 votes)