Berlijnse bollen

Ingrediënten

Gevorderde
4 personen
Tussen 30 en 60 minuten
Dessert

Bereiding

  1. Doe de bloem in een grote kom. Los de gist op in 1 dl lauw water (neem dit van de totale hoeveelheid van 4,5 dl). Het water mag niet warmer zijn dan lichaamstemperatuur. In heet water verbrandt de gist en zal hij zijn functie van 'rijzen' niet meer kunnen vervullen.

  2. Maak een kuiltje in de bloem, doe er de eieren, de opgeloste gist en de rest van het water bij. Strooi het zout op de randen van de bloem. Het zout mag niet in contact komen met de gist, want zout breekt de werking van gist af.

  3. Schik de zachte boter op de randen van de bloem en voeg ook de suiker toe. Meng nu alles met de hand en kneed het geheel tot een homogene massa. Kneed zolang tot het niet meer aan je handen blijft kleven. Dit is zeer belangrijk. Vanaf nu heeft het zetmeel van de bloem al de rest opgenomen. Je mag af en toe een beetje bloem toevoegen, maar zeker niet te veel, want zo verander je de hoeveelheden in het recept.

  4. Doe het deeg in een kom en trek er plasticfolie over. Laat het 20 à 25 minuten rijzen in een oven aan 35 à 40°C.

  5. Verdeel het deeg in drieën, maak er lange worsten van en snijd tien gelijke stukken uit elke worst.

  6. Bol ieder stukje mooi op. Doe dit zorgvuldig, zodat je mooie ronde bollen krijgt. Schik de bolletjes op een bebloemde plaat of op bakpapier. Als ze nog kleven wanneer je ze oppakt, dan zul je de bollen stuktrekken en krijg je nooit een luchtige Berlijnse bol.

  7. Laat ze opnieuw rijzen tot ze de juiste grootte hebben. Leg er een droge handdoek over. Als je er een natte handdoek of plasticfolie over zou leggen, kleeft dat aan de bollen.

  8. Bak de bollen per vier in nieuw frituurvet aan 180°C. Bak ze 4 minuten aan één kant en 4 minuten aan de andere kant. Leg er nooit meer dan vier in je mandje. Te veel bollen gaan in het frituurvet aan elkaar kleven.

  9. Haal de bollen uit het vet en schik ze op een vel keukenpapier om het overtollige vet op te slorpen. Laat ze voldoende afkoelen en snijd ze in tweeën. Beleg de bollen met banketbakkersroom.

  10. Bestrooi de Berlijnse bollen met veel bloemsuiker.

0
Nog geen stemmen

SOS Piet 4

Auteur
Piet Huysentruyt
Uitgeverij
Lannoo
Fotografie
Verne
ISBN
9789020990812

Berlijnse bollen

1. Minder vetstof gebruiken
2. Het deeg zeer goed kneden
3. Het deeg goed laten rijzen
4. De bollen perfect draaien