De klassieker der ovenschotels: Hachis parmentier

Ingrediënten

  • 400 g aardappelpuree
  • boter
  • 1 ui
  • peper en zout
  • 500 g (lams)gehakt
  • 1 stengel prei
  • paneermeel

bechamelsaus

  • 1 klontje boter
  • 100 g bloem
  • 1 l melk
  • peper en zout
  • 1 zakje gemalen kaas

Hachis parmentier, het is een klassieke ovenschotel. Simpel te maken en toch zo lekker!

Beginner
4 personen
Tussen 15 en 30 minuten
Belgisch
Hoofdgerecht

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Laat een klontje boter smelten in de pan. Hak een ui fijn en laat aanstoven. Kruid het gehakt met peper en zout. Duw het gehakt zoveel mogelijk uit elkaar om geen té dikke stukken gehakt te krijgen. Laat mooi bakken. Draai het gehakt regelmatig om tot het droog is.

  2. Spoel de prei indien nodig en snij fijn. Doe een klontje boter in een andere pan en laat hierin de fijngesneden prei aanstoven. Roer regelmatig om.

  3. Neem er een derde, hogere pan bij en laat hierin een klontje boter smelten. Als de boter gesmolten is, voeg je de bloem toe. Laat pruttelen. Voeg er een eerste deel melk bij en roer goed door. Giet er vervolgens het tweede deel melk bij en herhaal dit tot de saus de gewenste dikte heeft. Kruid met peper, zout en muskaatnoot. Als de saus pruttelt, doe je er de gemalen kaas bij.

  4. Giet de afgewerkte bechamelsaus bij de prei en roer om. Neem een ovenschotel en bedek de volledige bodem met het gehakt. Druk zacht aan. Giet vervolgens de mengeling van prei en bechamelsaus over het gehakt. Strijk dan de aardappelpuree over de ovenschotel. Werk af met paneermeel.

  5. De ovenschotel gaat nu 15 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C.

3.75
Average: 3.8 (4 votes)