Vijf heerlijke zelfgemaakte oliën, azijn en vinaigrettes

Ingrediënten

voor de chili-olie

voor de rozemarijnolie

  • ¼ bot rozemarijn
  • 1 citroen
  • 1 el zwarte peperbollen
  • Extra virgin olijfolie

voor de dragonazijn

voor de sushi-azijn

voor de mosterdvinaigrette

  • 5 el mayonaise (zelfgemaakt)
  • 1 pot kefir
  • 2 el graanmosterd
  • 1 el honing
  • peper

Een week lang is Sofie te gast bij Gwendolyn Rutten. Deze keer kiezen ze ervoor om samen kruidenolie en vinaigrettes te maken. Een superinteressante tip voor al wie al graag eens experimenteert in de keuken. Trouwens, een zeer leuk idee om cadeau te geven.

Bewaartijd: omwille van de melkproducten kan je de vinaigrette niet zo lang bewaren. De olie en azijnen kun je wel zeker tot 8 maanden bewaren.

Tip: onmisbaar is een trechtje. Zo giet je veel beter.

Dit kan iedereen
4 personen
Tussen 30 en 60 minuten
Belgisch
Vegetarisch

Bereiding

  1. Voor de chili- en lookolie: doe de volledige chilipepers in een ovenschaal. Snij de ongepelde tenen look in twee en leg bij de pepers.

  2. Voeg de roze peperbollen toe. Zet onder in olijfolie.

  3. Verhit 20 minuten in de voorverwarmde oven op 120 graden Celsius.

  4. Haal de garnituren uit de schaal met een tangetje. Doe in het flesje. Giet er de warme olie op. Sluit af en laat minstens een nacht trekken. Hoe langer je het laat trekken, hoe beter.

  5. Voor de rozemarijn- en citroenolie: doe rozemarijn en grote stukken zeste van citroen in een ovenschaaltje. Voeg de peperbollen toe en zet onder in olijfolie.

  6. Plaats twintig minuten in de voorverwarmde oven op 120°C.

  7. Haal de garnituren met een tangetje uit de schaal. Doe in de flesjes en giet er de olie op. Sluit en laat trekken.

  8. Voor de dille-dragonazijn: Doe de takjes dragon en dille al in een fles. Voeg fijngesneden rode ui toe. Vul op met appelazijn. 

  9. Voeg eventueel wat honing toe. Sluit af.

  10. Voor de sushi-azijn met gember, citroengras en limoen: snij de stengels citroengras in de lengte middendoor. Voeg de zeste van limoen en een ongeschilde gember in schijfjes toe.

  11. Vul tot aan de rand met sushi-azijn. Sluit af en laat trekken.

  12. Voor de honing- en mosterdvinaigrette: neem een mengkom. Meng de mayonaise met de kefir, mosterd en honing. Kruid bij met peper. Doe alles in een fles.

  13. Proef de olie, vinaigrette of azijn op een stukje brood of stukje sla. Verwerk ze in salades of gerechten.

3
Average: 3 (1 vote)

Lekkers van Sofie Dumont

Honger gekregen? Op zoek naar nog meer inspiratie?

Klik snel en ontdek de recepten van Sofie uit alle seizoenen van 'De Keuken van Sofie' en 'Sofie in de keuken van'.

 

 

1. De keuken van Sofie

2. Sofie in de keuken van