Vijf heerlijke zelfgemaakte oliën, azijn en vinaigrettes
Ingrediënten
voor de chili-olie
-
4 tenen look
-
1 el roze peperbollen
-
Extra virgin olijfolie
voor de rozemarijnolie
-
¼ bot rozemarijn
-
1 citroen
-
1 el zwarte peperbollen
-
Extra virgin olijfolie
voor de dragonazijn
voor de sushi-azijn
-
2 stengels citroengras
-
6 cm gember
-
1 limoen
-
sushi-azijn
voor de mosterdvinaigrette
-
5 el mayonaise (zelfgemaakt)
-
1 pot kefir
-
2 el graanmosterd
-
1 el honing
-
peper
Bereiding
Voor de chili- en lookolie: doe de volledige chilipepers in een ovenschaal. Snij de ongepelde tenen look in twee en leg bij de pepers.
Voeg de roze peperbollen toe. Zet onder in olijfolie.
Verhit 20 minuten in de voorverwarmde oven op 120 graden Celsius.
Haal de garnituren uit de schaal met een tangetje. Doe in het flesje. Giet er de warme olie op. Sluit af en laat minstens een nacht trekken. Hoe langer je het laat trekken, hoe beter.
Voor de rozemarijn- en citroenolie: doe rozemarijn en grote stukken zeste van citroen in een ovenschaaltje. Voeg de peperbollen toe en zet onder in olijfolie.
Plaats twintig minuten in de voorverwarmde oven op 120°C.
Haal de garnituren met een tangetje uit de schaal. Doe in de flesjes en giet er de olie op. Sluit en laat trekken.
Voor de dille-dragonazijn: Doe de takjes dragon en dille al in een fles. Voeg fijngesneden rode ui toe. Vul op met appelazijn.
Voeg eventueel wat honing toe. Sluit af.
Voor de sushi-azijn met gember, citroengras en limoen: snij de stengels citroengras in de lengte middendoor. Voeg de zeste van limoen en een ongeschilde gember in schijfjes toe.
Vul tot aan de rand met sushi-azijn. Sluit af en laat trekken.
Voor de honing- en mosterdvinaigrette: neem een mengkom. Meng de mayonaise met de kefir, mosterd en honing. Kruid bij met peper. Doe alles in een fles.
Proef de olie, vinaigrette of azijn op een stukje brood of stukje sla. Verwerk ze in salades of gerechten.
voor meer recepten ga naar VTMKoken.be