Vacherin glacé

Ingrediënten

Meringue

 • 4 grote eiwitten
 • 200 gr suiker
 • 1 th lepel witte wijnazijn
 • ½ el maïzena

Bovenlaag

Gevorderde
4 personen
Tussen 60 en 90 minuten
Frans
Dessert

Bereiding

 1. Maak de meringue een paar dagen van tevoren. Verwarm de oven voor op 130°C en plaats een rooster in het midden van de oven. Bekleed een bakplaat met bakpapier en teken een hart van 18 cm op het papier.

 2. Klop de eiwitten tot zachte piekjes, voeg geleidelijk aan de suiker toe en blijf kloppen tot de meringue heel stijve pieken vormt. Sprenkel er de azijn en de maizena over en spatel ze eronder.

 3. Spuit de meringue op het getekende hart en bouw zo geleidelijk dikke lagen meringue op.

 4. Bak 1 uur 30 minuten of tot de buitenkant droog is en een heel lichte crèmekleur krijgt. Zet de oven uit, laat de deur op een kiertje staan en laat de meringue volledig afkoelen in de oven. (De buitenkant van de meringue zal stevig aanvoelen als je er zachtjes op duwt, maar naarmate hij afkoelt, zullen er scheurtjes ontstaan en zul je zien dat de binnenkant zacht is en een beetje op de consistentie van een marshmallow lijkt.)

 5. Plaats de meringue op een serveerschaal. Maak het roomijs zacht (plaats een uurtje in de koelkast, zodat hij het smeerbaar wordt) en schep over het oppervlak van de meringue. Plaats meteen in de diepvriezer om op te stijven, bij voorkeur een hele nacht.

 6. Plet de frambozen en verspreid ze over het roomijs. Klop de slagroom met de suiker op en doe hem in een spuitzak. Spuit de slagroom op de zijkanten van je meringuehart en strijk de randen mooi glad met een paletmes. Plaats terug in de diepvriezer om op te stijven.

 7. Plaats de vacherin glacé in de koelkast een uur voor je hem wilt opdienen. Garneer hem dan met de seizoenbessen en dien onmiddellijk op.

0
Nog geen stemmen