tijm

Eigenschappen

  • Categorie: 
    Kruiden

Tijm is een kruid dat vooral te vinden is in Oost-Azië en rond het Middellandse Zeegebied. Het zijn tanige struiken met houtige stelen en kleine, slanke blaadjes met een volle, scherpe en karakteristieke smaak. Het is dan ook een veelgebruikt kruid bij groente, vis, vlees en sauzen.

Je kunt tijm zowel vers als gedroogd gebruiken. Vanwege de aromatische geur wordt tijm ook in de zeepindustrie gebruikt. Omdat tijm thymol bevat, een stof die goed is voor de luchtwegen, zie je het ook wel in hoestdrankjes. De planten worden ook als sierplanten neergezet.

Van de bloemen en bladeren wordt ook thee en siroop bereid. Tot slot wordt dit veelzijdige kruid gebruikt bij de bereiding van likeuren zoals bénédictine. Het kruid is, samen met laurier en peterselie, een onmisbaar ingrediënt van het bekende 'Bouquet garni' van de Franse keuken.

Als je voor het eerst tijm gebruikt kun je beter weinig gebruiken om te wennen aan de krachtige smaakontwikkeling. Een andere variant naast reguliere tijm is citroentijm.

Recepten