Souvlaki van Loïc
Ingrediënten
-
1 zakje droge gist (7 g)
-
2 el volkoren bloem
-
50 ml olijfolie
-
450 g witte bloem
-
4 tenen knoflook
-
1 el gerookt paprikapoeder
-
1 kl paprikapoeder
-
1 el komijnzaad
-
1 el oregano
-
800 g gekookte kikkererwten
-
1 kl bakpoeder
-
1 geroosterde paprika (uit bokaal)
-
4 el volle yoghurt
-
4 el mayonaise
-
1 kl harissa
-
2 kl tomatenconcentraat
-
1 el tahini
-
2 tomaten
Bereiding
Meng 1 zakje droge gist met 350 ml lauw water en 2 el volkoren bloem.
Voeg 50 ml olijfolie en laat een paar minuten wellen.
Voeg 450 g bloem toe.
Kneed het deeg in de keukenrobot met de deeghaak gedurende 5 à 6 minuten tot een elastisch deeg.
Bol het deeg op en laat 1u30 in een geoliede schaal, onder een handdoek, rijzen op kamertemperatuur.
Verdeel het deeg in 9 bolletjes, bedek met een vochtige handdoek en laat maximum 1 uur rusten op kamertemperatuur.
Doe de zeste en het sap van 1 citroen, een goeie scheut olijfolie, 2 tenen knoflook, 1 el paprikapoeder, 1 el komijnzaad, 1 el oregano, enkele takjes tijm, peper en zout in een hakmolen en hak tot een marinade.
Snijd het lamsvlees in blokjes van 2 cm en dompel in de marinade.
Marineer minimum 10 minuten.
Kook de kikkererwten uit blik in eigen vocht tot ze overgaar zijn.
Voeg 1 kl bakpoeder toe.
Verwarm een bakplaat op hoog vuur.
Maak de bolletjes deeg met je vingers plat tot een dikte van een halve cm.
Meng 1 geroosterde paprika, 4 el volle yoghurt, 4 el mayonaise, 2 kl tomatenconcentraat, 1 kl harissa, 1 kl paprikapoeder, enkele blaadjes peterselie, 1 teentje knoflook, peper en zout tot de consistentie van andalouse saus.
Giet de kikkererwten af en zet onder koud water zodat de velletjes bovendrijven.
Verwijder de velletjes met een zeef.
Mix de gekookte kikkererwten in een blender met 1 kl komijnpoeder, 1 teentje knoflook, het sap en de zeste van 1⁄2 citroen, peper, zout, olijfolie en 1 el tahini.
Steek de gemarineerde blokjes lamsvlees op brochettestokjes en bak de brochettes op de bakplaat gedurende 5 minuten op hoog vuur.
Haal de brochettes van het vuur.
Snijd 1 komkommer en 2 tomaten in schijfjes.
Serveer de souvlaki met pitabroodjes, hummus, groentjes en andalousesaus.
voor meer recepten ga naar VTMKoken.be