De wereldberoemde tarte tatin

Ingrediënten

Beginner
4 personen
Tussen 30 en 60 minuten
Frans
Dessert

Bereiding

  1. Verwarm je oven voor op 190°C/gasstand 5. Bestrooi een net oppervlak en een deegroller met bloem en rol je bladerdeeg open tot het nog net iets meer dan 0,5 cm dik is. Dit moet volstaan om de ovenvaste pan te bedekken waarin je je Tarte Tatin gaat bakken, er zou aan de randen nog zo’n 5 cm deeg over moeten zijn. Leg het deeg voorlopig aan de kant. Schil je appels, halveer ze dan horizontaal en haal met een theelepel de pitjes en klokhuizen eruit.

  2. Zet de ovenvaste pan op een middelhoog vuur en doe er de suiker, calvados, vanillezaadjes en –peul in. Laat de suiker oplossen en koken tot het mengsel een lichte karamel vormt. Denk er alsjeblieft aan nooit ofte nimmer karamel aan te raken of te proeven, je kunt je er lelijk aan branden.

  3. Zodra de karamel heerlijk lijkt en ruikt – de kleur moet een mooi kastanjebruin zijn – mogen je gehalveerde appels erbij. Roer voorzichtig in de pan en laat het geheel zo’n 5 minuten op het vuur staan of wacht tot de appels zacht worden en het op appeltoffee begint te lijken. Voeg er de klontjes boter aan toe en leg er dan het deeg overheen. Plooi het deeg snel en voorzichtig in langs de randen – je gebruikt daarvoor best een houten lepel zodat je niet in contact komt met de karamel.

  4. Laat de Tarte Tatin zo’n 25 à 30 minuten bakken of wacht tot ze goudbruin kleurt en er krokante karamelachtige stukjes naar boven komen langs de randen. Haal ze dan uit de oven. Om ze het uitzicht van een Tarte Tatin te geven, moet je ze omkeren. Dat is niet moeilijk, maar wees voorzichtig met de hete karamel. Pak een dienbord dat groter is dan je pan en trek een ovenwant aan ter bescherming van de arm die het bord vasthoudt. Zet het bord omgekeerd bovenop de pan en draai alles dan snel, voorzichtig en vastberaden om. Zet de taart even aan de kant, zodat de karamel kan afkoelen. Verdeel ze dan in punten en serveer ze met een schep crème fraîche of roomijs.

0
Nog geen stemmen