bladerdeeg

Bladerdeeg is een product dat bestaat uit dunne lapjes deeg. Bladerdeeg is een zogenaamd "getoerd deeg". Dit wil zeggen dat het gemaakt is door telkens een laag vet (toereerboter/toereermargarine) op een laag deeg aan te brengen, en het vervolgens te vouwen en uit te walsen. Dit wordt in bakkersjargon dan ook "toeren" genoemd. Tijdens het bakproces smelten de laagjes vetstof in het deeg. Het water uit de vetstof verdampt en veroorzaakt luchtophopingen tussen de deeglagen. De deeglagen verharden tegelijkertijd en behouden zo hun 'opgeblazen' vorm. Dit geeft gebakken bladerdeeg zijn luchtig karakter, hierdoor wordt het wel brozer. In gerezen bladerdeeg is gist verwerkt; dit deeg wordt onder andere gebruikt voor het maken van croissants.

Bladerdeeg is voor zowel zoete als hartige gerechten geschikt. Het kan gebruikt worden in quiches maar ook in taartjes, tompoezen, strudels en andere soorten gebak.

Je kan bladerdeeg in rollen kopen in de winkel, maar je kan het ook zelf maken. Bewaar het in de koelkast.

Recepten