Breekbrood met appel en kaneel

Ingrediënten

  • 1 appel (type Schone van Boskoop)
  • 200 g fijne suiker
  • 2 theelepels kaneel
  • 1/4 theelepel geraspte nootmuskaat
  • 55 g boter
  • 2 eetlepels amandelschilfers

voor het deeg

  • 390 g bloem
  • zout
  • 50 g fijne suiker
  • 2½ theelepels gedroogde gist
  • 3 eetlepels lauw water
  • 55 g boter
  • 80 ml melk
  • 60 ml water
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 2 eieren

De combinatie van appel en kaneel is altijd geslaagd, daarom maken we er nu een breekbrood mee. Ook benieuwd?

Dit recept is goed voor 1 brood.

TIP: Dit brood is zowel warm als koud lekker. 

Beginner
4 personen
Tussen 30 en 60 minuten
Belgisch

Bereiding

  1. Voor het deeg: zeef de bloem en meng ze met een snuifje zout en de suiker. 

  2.  Los de gist op in het lauwe water tot er een schuimig laagje ontstaat. Doe dan de gist bij de bloem en meng.  

  3. Doe de boter en de melk in een steelpannetje en zet op een zacht vuur tot de boter gesmolten is. Neem van het vuur en voeg het water en het vanille-extract toe.

  4.  Klop het boter-melkmengsel door het bloemmengsel. Klop de eieren los en klop ze erdoor tot je een kleverig deeg hebt. 

  5. Voor het brood: bestrijk een kom met boter en doe het deeg in de kom. Dek af met een schone theedoek en laat 1 uur rijzen op kamertemperatuur tot het deeg in volume is verdubbeld.

  6. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd hem in stukjes. Laat de appelstukjes op een laag vuur met een scheutje water inkoken tot appelmoes. 

  7. Meng de suiker met de kaneel en de nootmuskaat. 

  8. Laat de boter op een zacht vuur mooi goudbruin smelten. Pas op dat ze niet aanbrandt.

  9. Haal het deeg uit de kom en kneed kort door met 1 extra eetlepel bloem. 

  10. Bestrooi het werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 30 x 30 cm.

  11. Strijk de gesmolten boter met een borsteltje over de hele lap.

  12. Lepel er de appelmoes op en verdeel er het kaneel-nootmuskaat-suikermengsel over.

  13. Bestrijk een cakevorm met boter.

  14. Snijd de lap in 6 stroken van 5 cm leg de stroken op elkaar en snijd ze in 6 vierkantjes van 5 cm. 

  15. Zet de vierkantjes naast mekaar rechtop in de cakevorm.

  16. Dek af met een schone theedoek en laat nog 45 minuten rijzen op kamertemperatuur. 

  17. Verwarm de oven voor op 170 °C. 

  18. Bak het brood 30 tot 35 minuten in de oven. 

0
Nog geen stemmen

Het Grote Appelboek

In Het Grote Appelboek van Els Debremaeker vind je meer dan 100 verschillende appelrecepten.

 

Uitgegeven door Manteau

 

Zin in een voorproefje? Ontdek hier enkele recepten uit het boek!