Eton mess met matchameringue en rood fruit van Sofie Dumont

Ingrediënten

voor de matchameringue

  • 100 ml eiwit
  • 1 snuifje zout
  • 100 g fijne suiker
  • 80 g bloemsuiker

voor de garnituur van de matchameringue

  • 2 kl matchapoeder
  • 2 kl lauw water
  • 2 kl rauwe meringue
  • pompoenpitten
  • kokosschilfers
  • suikersterretjes

voor de rodevruchtenmengeling

  • 500 g diepvrieskersen
  • 150 g compote van veenbessen (of 50g honing op 150g verse veenbessen, 5 minuutjes zacht laten koken)
  • 1 appelsien
  • 2 el maple syrup (of ahornsiroop)

voor de mascarponemengeling

  • 1 kg mascarpone (kamertemperatuur)
  • 2 vanillestokjes
  • 250 g zure room
  • 300 g plattekaas
  • 1 stuk witte chocolade (uit koelkast)

Eton mess is een Britse dessertklassieker op basis van meringue, rood fruit en opgeklopte room. Sofie Dumont maakt voor de feestdagen een eigen versie met mascarpone, rood fruit en matcha meringue. Toegankelijk, lekker én origineel, smakelijk!

>> Meer feesttips van Sofie Dumont

Beginner
8 personen
Meer dan 90 minuten
Brits

Bereiding

  1. Voor de meringue: Neem een vetvrije kom en klopper.Klop het eiwit los en voeg een snuifje zout toe.Strooi er de suiker bij zodra het schuimig wordt.Klop 4 minuten verder tot je een stevig schuim krijgt.Zeef er de bloemsuiker over en meng het geheel.

  2. Neem bakpapier en teken er 2 cirkels op. Gebruik hiervoor de onderkant van een glazen kom en zorg dat de doorsnede 0,5 cm tot 1 cm kleiner is dan de schaal waarin je het dessert wilt opdienen. Ik gebruikte een glazen schaal met hoogte 12 cm en doorsnede 18 cm.

  3. Leg het bakpapier omgekeerd in een bakvorm.Plak het bakpapier vast met 2 dotjes meringue.Spuit de omtrek van de getekende cirkel en spuit telkens kleinere cirkels naar binnen toe.Meng de matcha met water en meringue stevig onder elkaar.

  4. Bestrijk de meringueronde met de matchamengeling.Bestrooi met pompoenpitten en kokosschilfers.Spuit op een ander stuk bakpapier de kerstboompjes: eerst de stam, vervolgens 3 takken naar boven toe en nog eens 2 takken die de punt van de kerstboom vormen.

  5. Bestrijk de kruin met de matchamengeling.Kleef een suikersterretje in de punt van de kerstboom.Bak de meringues 2 uur af op 90 °C.Laat afkoelen.

  6. Voor de rodefruitmengeling: Doe de kersen in een kom en laat ontdooien.Voeg de veenbessencompote en de sinaasappelzeste toe.Meng er de agavesiroop onder.

  7. Voor de mascarponemengeling: Doe de mascarpone in een kom.Schraap het merg uit de vanillestokken en voeg toe aan de mascarpone.Klop los tot een gladde massa.Voeg de zure room en de plattekaas toe en meng goed onder elkaar.

  8. Voor de afwerking: Als de meringuerondes afgekoeld zijn, kunnen we beginnen vullen.Maak eerst een laag met fruit, dan een laag met mascarpone en dan een meringueronde.Herhaal en eindig met de mascarpone door deze mooi in rondes te spuiten.Rasp er witte chocolade over.

  9. Wacht tot net voor het opdienen om de kerstboommeringues in de kom te steken. Neem telkens 2 boompjes en steek ze samen, met de rugjes tegen elkaar, in de mascarpone.

0
Nog geen stemmen