Speltrisotto met paddenstoelen, wortelen en salie-kappertjesolie

Ingrediënten

voor de speltrisotto

  • 350 g spelt
  • 4 el olijfolie
  • een stukje knolselder
  • enkele teentjes knoflook
  • 400 g gemengde paddenstoelen
  • een scheutje olijfolie
  • vers gemalen peper
  • een snuifje zeezout
  • een glas droge witte wijn
  • 1 l (kippen)bouillon
  • enkele el mascarpone
  • enkele el geraspte Parmezaanse kaas

voor de gekonfijte wortelen

  • 1 bussel jonge wortelen
  • 3 rode uien
  • 2 sjalotten
  • 4 teentjes knoflook
  • enkele takjes verse rozemarijn
  • een halve citroen
  • een scheutje olijfolie
  • vers gemalen peper
  • grof zeezout

voor de salie-kappertjesolie

  • 8 el olijfolie
  • een handvol verse salieblaadjes
  • 2 el kappertjes

voor de afwerking

  • een stuk Pecorino kaas
  • olijfolie

Ret lievelingsgerecht van Lesley-Ann Poppe. Risotto is heerlijk maar telt helaas veel calorietjes en Lesley-Ann denkt graag aan de slanke lijn. Een gezonde, lichtere versie met spelt en paddenstoelen. Met als heerlijke smaakmaker de salie-kappertjes olie. Dat wordt smullen.

tip: voor een vegetarische risotto vervang je de kippenbouillon door verse groentenbouillon

 

Dit kan iedereen
4 personen
Tussen 30 en 60 minuten
Italiaans
Vegetarisch
Hoofdgerecht

Bereiding

  1. Maak de risotto: Laat de spelt vooraf een half uur weken in koud water, giet ze af en spoel. Schil de knolselder en snij in keine blokjes. Pel de knoflook. Verhit de olie en roerbak de knolselder, pers er de knoflook boven uit.

  2. Maak de paddenstoelen schoon, snij ze in stukjes en voeg toe aan de knolselder. Laat even aanstoven en kruid met vers gemalen peper en zeezout.

  3. Doe er de spelt bij en een scheutje olijfolie. Roerbak de spelt glazig en blus met de wijn. Laat de wijn even inkoken en voeg dan pollepel per pollepel de bouillon toe onder voortdurend roeren. De risotto is na ongeveer 20 minuten gaar. 

  4. Maak de gekonfijte wortelen: Verwarm de oven voor op 185C. Pel de uien en sjalotten en snipper fijn. Plet de looktenen met je mes. Snijd de halve citroen in 4 partjes. 

  5. Schil de wortelen en snijd ze overlangs door. Behoud het groen topje. Doe de wortelen met de rest van de ingrediënten in de ovenschaal en zet 20 minuten in de oven.

  6. Maak de salie-kappertjesolie: Verwarm de olie in een pan op hoog vuur. Dep de kappertjes droog met keukenpapier en bak ze samen met de salieblaadjes krokant in de hete olie. 

  7. Werk af: Werk de risotto af met de mascarpone en Parmezaanse kaas. Haal de wortelen uit de oven en knijp de citroenpartjes uit boven de wortelen. Serveer de risotto met de wortelen, werk af met schaafsels van Pecorino en de salie-kappertjesolie. 

0
Nog geen stemmen