Knishes

Ingrediënten

Voor de aardappelvulling

  • 1 ruime kg bakaardappelen
  • 2 th lepel zout
  • een snuifje zwarte gemalen peper
  • 4 cl plantaardige olie of kippenvet
  • 1 grote ui

voor het deeg

  • 5 ml warm water
  • 1 ei
  • 1½ th lepel zout
  • 1½ th lepel zwarte gemalen peper
  • 200 gr bloem
  • 1 th lepel bakpoeder

voor het glazuur

Gevorderde
4 personen
Meer dan 90 minuten
Amerikaans
Vegetarisch
Hoofdgerecht

Bereiding

  1. Voor de aardappelvulling: Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Plaats in een kookpot met koud water en breng aan de kook. Laat ongeveer 15 tot 20 minuten koken tot de aardappelen gaar zijn. Giet onmiddellijk af. Pureer de aardappelen (bij voorkeur met een passe-vite, medium setting. Gebruik zeker geen mixer!). Voeg 1,5 theelepel zout en peper toe.

  2. Verhit de olie in een pan. Voeg de ui en de laatste halve theelepel zout toe wanneer de olie warm is. Bak de ui tot hij zacht en lichtbruin is. Roer regelmatig met een houten lepel. Voeg de ui toe aan de gepureerde aardappelen. Breng indien nodig verder op smaak met peper en zout. Bedek de aardappelvulling en laat volledig afkoelen in de ijskast.

  3. Voor het deeg: Meng het water, ei, zout en peper in een keukenmachine of mengkom. Voeg de bloem en het bakpoeder toe aan het mengsel en mix alles tot het deeg egaal is. Leg het deeg op een werkblad en kneed nog ongeveer een minuut, tot het een geheel is, maar nog lichtjes vochtig. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat een uur rusten op kamertemperatuur.

  4. Voor de knishes: Verwarm de oven voor tot 200 ˚C. Snijd het deeg in twee gelijke stukken. Rol een stuk uit met een deegrol tot je een rechthoek hebt van ongeveer 45 bij 20 centimeter. Zorg ervoor dat het breedste stuk van het deeg voor je ligt. Neem de helft van het aardappelmengsel en boetseer daarmee een rol van ongeveer 5 centimeter doorsnee en 45 centimeter lang. Leg die rol op het deeg, ongeveer 5 centimeter boven de onderkant van het deeg.

  5. Rol de onderkant van het deeg over het aardappelmengsel. Smeer wat ei over de hele lengte van het deeg. Rol de bovenkant van het deeg over de rol en de rest van het deeg tot je een soort worst hebt. Plaats de rol op een bakplaat met de overlappingen van het deeg naar beneden. Herhaal dit met de andere helft van het deeg en de aardappelvulling.

  6. Eens beide rollen op de bakplaat liggen, maak je met een bot mes elke 5 centimeter inkervingen in de rollen. Druk tot je de bakplaat raakt, maar druk of snijd niet verder om afzonderlijke knishes te maken. Eens ze uit de oven komen, kun je ze makkelijk van elkaar breken. Borstel het overblijvende eimengsel over beide rollen. Plaats ongeveer 45 minuten in de oven tot de knishes goudbruin zijn.

0

Nog geen stemmen

New York Street Food

Redactie
Tom Vandenberghe, Luk Theys & Jacqueline Goossens
Uitgeverij 
Lannoo
Fotografie 
Luk Theys
ISBN 
9789401403689
Meer info >>>