Pulled pork met appelcider
Ingrediënten
-
2 kg varkensschouder
-
50 ml whiskey
-
50 ml appelcider
-
50 ml appelsap
-
extra appelcider
-
4 broodjes
-
1 appel
-
1 rode ui
-
boter
-
ahornsiroop
voor de rub
-
1 theelepel korianderzaad
-
1 theelepel mosterdzaad
-
2 eetlepels bruine suiker
-
1 eetlepel gemalen komijn
-
1 eetlepel mild paprikapoeder
-
2 theelepels gerookt paprikapoeder
-
1 theelepel knoflookpoeder
-
1 theelepel peper
-
3 theelepels zout
voor de barbecuesaus
-
350 ml appelcider
-
2 eetlepels chilisaus
-
2 eetlepels ketchup
-
1 eetlepel worcestershiresaus
-
1 theelepel knoflookpoeder
-
1 theelepel mosterd
Bereiding
Maak de rub. Rooster het koriander- en mosterdzaad in een droge koekenpan en kneus de zaadjes in een vijzel. Meng ze met de rest van de ingrediënten.
Wrijf het vlees rondom goed in met de rub, wikkel het in plasticfolie en zet het 12 uur in de koelkast.
Maak de barbecuesaus. Doe alle ingrediënten in een blender en mix glad.
Haal het vlees uit de koelkast en laat het 1 uur rusten.
Verwarm de oven voor op 120 °C.
Doe de whisky, de appelcider en het appelsap in een ovenschaal, leg er het vlees in en maak er kruiselings inkepingen in. Dek goed af met aluminiumfolie en zet het 3 uur in de oven.
Verwijder de aluminiumfolie en voeg eventueel nog wat appelcider toe. Zet nog 3 tot 5 uur in de oven tot het vlees erg mals is.
Haal het vlees uit de oven, lepel er nog enkele eetlepels appelcider over en laat 30 minuten rusten.
Was appel zorgvuldig, verwijder het klokhuis en snijd hem in plakjes. Pel de rode ui en snijd hem in ringen.
Smelt een klontje boter en stoof de appel en de ui aan. Voeg de ahornsiroop toe en laat op een heel zacht vuur karamelliseren.
Snijd de broodjes doormidden
Trek het vlees met twee vorken uiteen en beleg de broodjes royaal met de ‘pulled pork’.
Werk af met de barbecuesaus, de ui en de appel.
voor meer recepten ga naar VTMKoken.be