Vol-au-vent van fazant

Ingrediënten

  • 1 fazant
  • 1 grote ui
  • 2 grote wortelen
  • 3 selderstengels
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 th lepel tijm
  • 4 peterseliestengels
  • 4 kruidnagels
  • 2 th lepel zwarte peperbollen
  • zout
  • 250 gr gemengd gehakt (gekruid)
  • 1 bakje champignons

Saus

Gevorderde
4 personen
Tussen 60 en 90 minuten
Hoofdgerecht

Bereiding

  1. Was de fazant en dep hem droog met keukenpapier. Doe 2 liter water in een kookpot. Pel de ui en steek er de kruidnagels in. Snij de wortels, selder én prei in 3 stukken. Doe in het water, samen met de laurier, tijm, peterseliestengels, peperkorrels en flink wat zout. Breng aan de kook. Doe er de fazant in en laat 30-45 minuutjes zachtjes koken tot het beest gaar is (het vlees komt dan makkelijk los aan de dijen).

  2. Haal het vlees uit het water en laat uitlekken en afkoelen.

  3. Rol balletjes (knikkergrootte) van het gehakt en doe in de nog steeds kokende bouillon. Wanneer de balletjes komen bovendrijven, zijn ze gaar. Schep ze eruit en zet opzij.

  4. Schep de groenten uit de bouillon en laat de bouillon afkoelen. Schep met een lepel het vet van het kookvocht.

  5. Snij de champignons in plakjes. Doe een klontje boter in een antikleefpan en bak op hoog vuur de champignons gaar. Kruid met peper en zout. Zet opzij.

  6. Smelt de 50 g boter in een grote kookpot en doe er de bloem bij. Roer goed en blijf roeren tot de roux naar koekjesdeeg begint te ruiken (enkele minuutjes). Doe er 3 dl van de bouillon bij en roer goed. Nu mag er ook de wijn bij. Breng al roerend aan de kook en doe er ook het citroensap en de tijm bij. Kruid met peper, zout en muskaatnoot. Doe er de champignons bij en de balletjes.

  7. Haal het vlees van de fazant en trek in stukken, en doe bij de rest.

  8. Giet nu de room bij de vol-au-vent. Proef en kruid eventueel bij met peper en zout en tijm.

0
Nog geen stemmen