Salade met boontjes, wortel en Gentse kop

Ingrediënten

voor de salade

  • 1 krop sla
  • ½ bot jonge wortelen
  • 200 g fijne boontjes
  • 1 rode ui
  • peper
  • zout
  • ½ citroen
  • 2 eieren
  • 4 sneetjes kopvlees (1cm)

voor de aardappelen

voor de vinaigrette

  • 2 el augurkjes
  • 1 el kappertjes
  • 2 el zilveruitjes (op azijn)
  • 1 el mosterd
  • 6 el maïsolie
  • 3 el hazelnootolie
  • peper
  • zout
  • ½ bot dragon
  • ½ citroen

Lust Koen Crucke het of niet? Kopvlees, Gentse kop, uuflakke...het is één van dé streekproducten uit de Arteveldestad. Koen Crucke is alleen niet echt een fan van dit product. Sofie overtuigt hem met een salade met stukjes kop afgewerkt met een lekkere vinaigrette. 

Het vruchtenwater van Sofie proberen? Hier vind je het recept.

Tip: gebruik je diepvriesboontjes? Laat ze dan ontdooien op een stukje keukenpapier.

Dit kan iedereen
4 personen
Tussen 30 en 60 minuten
Belgisch

Bereiding

  1. Voor de aardappelen: borstel de aardappelen proper. Spoel ze extra onder water. Stoom de aardappelen gaar. (15 minuten vanaf het water kookt, afhankelijk van de grootte. Prik om te weten of ze gaar zijn.)

  2. Doe olijfolie in een pan. Bak de gestoomde aardappelen kort op in hete olijfolie. Kruid met fleur de sel.

  3. Snij peterselie grof en meng op het laatste moment onder de aardappelen.

  4. Voor de groenten: Schil de wortelen. Verwijder het loof. Rasp in fijne schijfjes met de hand of met een keukenrobot.  

  5. Doe de geraspte wortelen in een grote kom. Kruid met peper, zout, sap van een halve citroen en meng er twee à drie eetlepels olijfolie onder.

  6. Verwijder de buitenste bladeren van de sla. Snij ook het harde binnenste deel uit. Trek uiteen en spoel goed in koud water. Zwier daarna droog.

  7. Meng de boontjes met peper, zout en olijfolie. Meng de boontjes met de wortelen onder elkaar. Pel en snij een rode ui fijn.

  8. Voor de eitjes: Kook de eitjes gaar in 10 minuten. Giet daarna af. Spoel onder koud water. Pel de eitjes. Snij grof. 

  9. Voor de vinaigrette: hak de augurkjes en zilveruitjes fijn. Doe de mosterd en kappers in een kommetje. Voeg de fijngesneden zilveruitjes en augurkjes toe.

  10. Meng er het citroensap, de olijfolie en hazelnootolie onder. Hak dragon fijn en voeg ook die toe. Kruid af met peper en zout.

  11. Afwerking: doe de sla in een diep bord. Lepel wortelen en boontjes op de sla. 

  12. Snij de aardappelen en kopvlees in stukjes. Verdeel kopvlees, aardappelen, eitjes en rode ui over de salade Werk af met vinaigrette en peper van de molen.

0
Nog geen stemmen