fleur de Sel

Eigenschappen

  • Categorie: 
    Kruiden

herkomst
Fleur de sel is een subtiel smakende en geurige zoutsoort met de textuur van bloem, de smaak van de zee, een ivoorachtige kleur en een laag natriumgehalte. Fleur de sel bevat tal van mineralen en spoorelementen, zoals magnesium, koper, kalk, sulfaat en jodium. De bekendste fleur de sel komt uit Guérande in het zuiden van Bretagne, waar de zoutbekkens al bestaan sinds de Romeinse tijd. De lichte viooltjesgeur van dit zout is afkomstig van een bepaald type zoutminnende bacterie.

productie

Het beste, smakelijkste maar ook duurste zout wordt ook vandaag nog op natuurlijke wijze gewonnen. De productie van 'fleur de sel' uit de zoutmoerassen aan de kusten in het zuiden van Europa gebeurt al eeuwenlang op dezelfde wijze. Zeewater wordt opgevangen in bekkens. Zon en zee verdampen het water. Het beste zout, de fleur de sel, drijft als een soort vliesje bovenop het water. Dit wordt met een speciaal soort hark met de hand weggeschept. 35 vierkante meters water levert slechts één kilogram van dit fijnste zout op, een verklaring voor de hoge prijs.

gebruik

Fleur de sel gebruik je uitsluitend om een gerecht af te werken. Strooi het net vóór het opdienen over een gerecht, zodat de subtiele smaak en geur niet kapot koken. Tijdens het koken gebruik je 'gewoon' zeezout, dat beter smaakt en meer mineralen bevat dan industrieel zout.

Recepten