peterselie

Eigenschappen

  • Categorie: 
    Kruiden

De frisse, hartige smaak maakt peterselie een onmisbaar kruid in de keuken. Dit plantje, dat zijn oorsprong vindt in het Middellandse Zeegebied is heerlijk in tal van gerechten. Een takje (of een paar blaadjes) is ook heel geschikt als versiering naast of op diverse koude schotels en op soep.

Peterselie bevat recordbrekend veel vitamine C en mineralen! Er bestaan twee soorten peterselie: de decoratieve krulpeterselie en de ‘platte’ peterselie die wat meer smaak heeft..

Peterselieblaadjes kan je zowel vers, gedroogd als diepgevroren in de keuken aanwenden. Sauzen, soepen, rauwkost, bereide groenten, aardappelbereidingen, vis, vlees, kruidenboter, omelet, kazen, fruitdranken... er is haast geen gerecht dat het gezelschap van peterselie niet apprecieert. Eet het kruid rauw, al dan niet fijngesnipperd, of voeg het toe op het einde van de kooktijd. Het maakt deel uit van de bekende kruidenmengsels 'bouquet garni' en 'fines herbes'. Ook gefrituurde peterselie smaakt lekker en vormt een excellent garnituur bij bijvoorbeeld garnaalkroketjes.

Recepten