Soepje van aardpeer met gegrilde scheermesjes en chocoladebuche
Ingrediënten
voor het soepje
-
1 kg aardpeer
-
1 ui
-
een paar selderstengels
-
2 l kippenbouillon
-
peper en zout
-
150 ml room
voor de scheermessen
-
500 g scheermessen
-
50 ml olijfolie
-
1 teentje look
-
1 citroen
voor de chocolade buche
-
200 ml halfopgeklopte slagroom
-
speculaas (of andere koekjes)
-
cacaopoeder
-
chocoladeschilfers
-
een paar blaadjes hulst
Bereiding
Voor het soepje: schil de aardperen. Snij in blokjes. Leg in water. Laat één aardpeer ongeschild, deze gebruiken we als garnituur. Snij die aardpeer in fijne schijfjes met een mandoline. Leg de schijfjes in een scheutje melk, zodat ze mooi wit blijven. Zet opzij.
Zet een pot op het vuur en doe hier een klontje boter in. Verhit. Stoof een fijngesneden ajuin glazig.
Stoof het fijngesneden wit van een prei en een paar fijngesneden selderstengels mee. Voeg de aardpeerblokjes toe.
Blus met kippenbouillon. Kruid met peper en zout. Laat de soep 20 minuten koken.
Mix de soep en voeg er de room aan toe. Kruid af met peper en zout. Laat kort opkoken.
Voor de scheermesjes. Spoel ze goed onder koud water. Snij de peterselie fijn en pers de look fijn. Doe er olijfolie bij tot dat de peterselie en look onder staan.
Laat een grillpan heet worden op het vuur. Leg de scheermessen in de pan (met de opening naar boven). Lepel wat kruidenolijfolie in de scheermesjes, wanneer ze open gaan.
Haal de grillpan van het vuur. Haal de scheermessen uit de schelp en snij ze fijn.
Snij de citroen in partjes. Verwijder de pitjes en het witte gedeelte.
Afwerking: leg wat fijngesneden scheermessen op de soep en werk af met een klein beetje citroensap, de sneetjes rauwe aardpeer, wat olijfolie en een takje peterselie.
Voor de chocolademousse: Smelt beide soorten chocolade apart au bain-marie. Laat afkoelen tot lauw. Meng 50ml halfopgeklopte slagroom onder de chocolade. Doe hetzelfde bij de zwarte chocolade.
Voeg aan beide potten nu nog eens 50ml slagroom toe. Blijf goed mengen.
Doe om de beurt een lepel van de melk- en de pure chocolade in een siliconen vorm. Bedek met een laagje speculaaskoekjes.
Zet de buche in de koelkast of 4 uur in de diepvries.
Haal de chocolade buche uit de diepvries en haal hem uit de vorm. Verwarm de randen eventueel om het vlotter los te krijgen. Laat ze ontdooien.
Versier de buche met cacaopoeder, chocoladeschilfers, een paar blaadjes hulst en wat rode marsepein. Je kan ook wat chocolade centjes toevoegen. Bewaar de buche in de koelkast
Tip van Sofie: wacht nadat ze ontdooid is nog vijf minuten en snij dan met een warm mes plakjes af. Je kan ze op voorhand laten ontdooien en afwerken net voor ze geserveerd wordt.
voor meer recepten ga naar VTMKoken.be