chocolade

Chocolade is een lekkernij, gemaakt van cacao dat wordt gewonnen uit cacaobonen, de pit van de vrucht van de cacaoboom. Het hoofdbestanddeel van chocolade, cacao, wordt gewonnen uit cacaobonen, het zaad van de cacaoboom. Cacaobonen geïmporteerd uit tropische streken. De cacaobonen werden daar al gefermenteerd en gedroogd. Bij aankomst worden de bonen van diverse oorsprong gemengd, om een egale smaak te krijgen. De bonen worden vervolgens gereinigd: takjes, touw, steentjes en dergelijke worden eruit gehaald. Daarna worden de bonen geroosterd in draaiende trommels bij een temperatuur van tot de 140 °C. De temperatuur en duur bepalen voor een groot deel de uiteindelijke smaak van de cacao.

De geroosterde bonen gaan vervolgens door een breker. De dop breekt open en wordt weggeblazen zodat alleen de kern overblijft. De kernen worden in de cacaomolens fijngemalen tot een dikke vaste pasta. Dit heet de cacaomassa. Uit dit product kan het vet onttrokken worden. Dit heet de cacaoboter. De dikke, harde klomp die overblijft, wordt vermalen tot magere cacao, of cacaopoeder. Dit cacaopoeder is nog bitter en is in Nederland en België in de handel verkrijgbaar.

Er zijn 3 basiskleuren verkrijgbaar: pure chocolade,  melkchocolade, witte chocolade. Hoe lichter de kleur ervan hoe meer cacaoboter erin verwerkt werd. Een derde van de vetten in cacaoboter bestaat uit oliezuur, een onverzadigd vetzuut dat algemeen bekend staat als een cholesterolverlager. Cacaoboter bevat ook verzadigde vetzuren, maar onderzoek heeft aangetoond dat zo'n 40% ervan is samengesteld uit stearinezuur, wat een neutraal effect heeft op cholesterol.

Recepten