Thais fingerfood: gefrituurde banaan, gekaramelliseerde ananas

Ingrediënten

voor de gefrituurde banaantjes

  • 200 g rijstbloem
  • 200 g gewone bloem
  • 1 snuifje zout
  • 1 tl bicarbonaat
  • 50 g sesamzaad
  • 200 ml water
  • 200 ml kokosmelk
  • 3 el palmbloesemsuiker
  • 50 g kokospulp
  • 1 shot rum
  • eventueel exta kokosmelk of water
  • plantaardige frituurolie
  • 1 rode chilipeper (bevroren)
  • enkele takjes munt of basilicum

voor de gekaramelliseerde ananas

voor de dipsaus

  • ½ l vanilleroomijs met rum en rozijntjes

Bart Vanneste of Freddy De Vadder heeft het niet voor warm fruit. Toch probeert Sofie hem te overtuigen met twee zoete hapjes: gefrituurde banaan met een dip van rum en rozijntjes en gekaramelliseerde ananas. Heerlijk om in de zomer helemaal op te peuzelen. 

Tip: gebruik je geen kleine banaantjes? Snij de grote dan in stukken en haal ze door het beslag.

Tip: lekker bij een barbecue.

Dit kan iedereen
4 personen
Tussen 30 en 60 minuten
Aziatisch

Bereiding

  1. Voor de gekaramelliseerde ananas: verwijder de kop en onderkant van de ananas. Schil het. Snij over de lengte in twee. Snij nog eens in twee en snij de harde binnenkant af. 

  2. Snij de ananas nu in balkjes van 10 à 15cm. Verfris met zeste van limoen. Strooi net voor het serveren wat rietsuiker over de ananas. Karamelliseer met een bunsenbrander. 

  3. Voor de gefrituurde banaantjes: Meng de rijstbloem met de bloem, zout, bicarbonaat en sesamzaad.

  4. Meng met de suiker, kokospulp, kokosmelk en water tot een homogeen glad beslag. Te dik? Voeg dan eventueel wat kokosmelk, water of een shotglaasje rum toe.

  5. Schil de banaantjes. Snij overlangs in twee.

  6. Mix voor de dipsaus het ijs tot een saus in de cutter. Doe in een potje. 

  7. Verhit de friteuse. Haal de bananen door het beslag en frituur dadelijk. Laat uitlekken op keukenpapier.

  8. Rasp wat bevroren chilipeper over de banaantjes

  9. Afwerking: leg de ananas en banaan op een schotel. Serveer met dipsaus en wat munt of basilicum.

0
Nog geen stemmen