Tompoezentaart en pudding met speculaas

Ingrediënten

 • 2 vellen bladerdeeg
 • een paar speculaaskoekjes
 • 4 kurken
 • eventueel wat eetbare viooltjes

voor het glazuur

voor de banketbakkersroom

Sofie maakt twee desserts in 1 keer. Ze begint met een heerlijke tompoezentaart. Met de rest van de pudding vult ze kommetjes op en stopt er een speculaasje in. Een heerlijk nostalgisch gerechtje!

Bereiding

 1. Begin met de tompoezentaart. Snij de bladerdeeg in de gewenste vorm. Leg ze elk op een bakplaat en plaats er 4 kurken rond, die je afsnijdt tot op de hoogte dat het deeg mag komen. Leg er daarna een ovenrooster over, zo kan het deeg niet te hoog bakken.

 2. Bak het deeg gedurende 25 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden.

 3. Doe de melk in een pannetje en zet op het vuur.

 4. Ondertussen snij je de vanillestokken doormidden en haal je de zaadjes eruit. Doe ze in een kom en voeg er ook nog maïzena en suiker aan toe. Laat de stokken zelf meekoken met de vanille.

 5. Voeg een beetje van de warme melk bij het mengsel en roer goed tot een homogeen papje zonder klonters.

 6. Nu scheid je 12 eierdooiers van het eiwit en doe ze bij de andere ingrediënten in de kom. Tip: het eiwit kan je invriezen. Roer goed los. Voeg een beetje melk toe en roer verder los.

 7. Het mengsel mag nu, in één keer, bij de kokende melk in de pan. Laat opkoken, terwijl je goed roert. Zorg dat het niet aanbakt. Het is goed als er een paar bubbels aan het oppervlakte ontploffen.

 8. Zeef eventueel door. Giet alles nu over in een ovenschotel om af te koelen en bedek met plastiekfolie (de folie moet de pudding echt raken, anders komt er toch nog een vel op).

 9. Nu maak je het glazuur: doe 3 eetlepels bloemsuiker in een kom, voeg er het sap van een halve citroen aan toe, tot je een papje krijgt. Doe er wat kleurstof bij voor een leuk effect (dit is natuurlijk niet verplicht). Voeg eventueel wat water toe.

 10. Haal het bladerdeeg uit de oven en bestrijk één van de twee stukken al met het glazuur. Snij het geglazuurde stuk in 6 kleinere stukken.

 11. Doe de afgekoelde pudding in een spuitzak en spuit op het niet geglazuurde stuk bladerdeeg.

 12. Leg de geglazuurde stukjes bladerdeeg op de pudding om de taart af te werken. Versier eventueel met wat viooltjes.

 13. Maak met de rest van de pudding speculaaspudding: leg speculaasjes in potjes en verdeel daar de rest van de pudding over. Heerlijk!

0
Nog geen stemmen