Suiker

Eigenschappen

  • Categorie: 
    Ingrediënten

Suiker is een zoetstof die voornamelijk wordt gebruikt om smaak en textuur aan gerechten te geven.

Er bestaan verschillende soorten:

Bruine suiker
Bruine suiker of basterdsuiker bevat meer water dan kristalsuiker. Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het vochtgehalte. Door het hogere vochtgehalte klontert dit type suiker vrij snel. Door bruine in plaats van witte suiker te gebruiken in bijvoorbeeld gebak, droogt dit minder snel uit.

Bloemsuiker
Bloemsuiker of poedersuiker is tafelsuiker die heel fijn gemalen is tot een poeder en daarna vaak vermengd wordt met zetmeel om het poedereffect nog te vergroten. In de keuken wordt poedersuiker voornamelijk gebruikt voor het bereiden van suikerglazuur, het versieren van gebak of het zoeten van verse vruchten als aardbeien, bosbessen.

Rietsuiker
Rietsuiker wordt gemaakt uit suikerriet. Veel mensen geloven dat rietsuiker beter is voor de gezondheid dan gewone witte suiker. Tussen rietsuiker en witte suiker is chemisch gezien echter geen verschil, beide bestaan uit 100% sacharose. Jammer genoeg betekent dit dat rietsuiker niet gezonder is dan andere suiker.

Er bestaan ook nog andere suikers zoals kokosbloesemsuiker, palmsuiker, etc...

Recepten