Gravad lax

Ingrediënten

  • 2 el witte wijnazijn
  • 1 th lepel mosterd
  • 2 el suiker
  • 10 gr korianderbolletje
  • 1 el honing
  • 1 el ketchup
  • 20 gr pepermengeling
  • 1 kg zeezout
  • handvol basilicum
  • handvol kervel
  • ½ bot dille
  • 1½ kg zalmfilet op het vel
Dit kan iedereen
4 personen
Meer dan 90 minuten
Voorgerecht

Bereiding

  1. Neem een zalmfilet en leg hem op een schotel met het vel naar onder. Maak een mooie mengeling van alle kruiden die je wenst. Gebruik voornamelijk veel dille en snij de kruiden mooi fijn. Bedek de zalm volledig met de fijngesneden kruiden. De kruidenlaag beschermt de zalm tegen het zout dat je zo dadelijk gaat gebruiken.

  2. Maak een zoutmengeling met 1 kg grof zeezout, de korianderbolletjes, gemengde peper en de suiker Dit alles cutter je fijn met de mixer. Bedek de zalm met de kruiden volledig onder een dun laagje kruidenzout. Zet gedurende 8 à 10 uur in de koelkast. (voor een stuk zalm dat half zo groot is, halveer je ook de tijd in de koelkast)

  3. Haal de vis uit de koelkast en spoel hem af onder water. Snij mooie dikke stukken zalm en serveer op een bord

  4. Maak een bijpassend zoetzuur sausje met 1 eetlepel witte wijnazijn, 1 eetlepel mosterd, 1 eetlepel honing en 1 eetlepel ketchup. Alles goed mengen met de garde en opwerken met wat olijfolie.

0
Nog geen stemmen

Gravad lax

1. Bedek de zalm met kruiden om hem te beschermen
2. Laat de zalm een nacht marineren
3. Spoel het overtollige zout weg

SOS Piet 3

Auteur 
Piet Huysentruyt 
Uitgeverij 
Lannoo 
Fotografie 
Verne 
ISBN 
9789020984231