Tips voor de Feestdagen: de lekkerste bijgerechten

Tips voor de Feestdagen: de lekkerste bijgerechten
donderdag, 3 december, 2015 - 12:05

De kalkoen of de stoofpot mag dan wel de hoofdrol spelen op de feesttafel, maar het feest is pas af met een lekkere gratin of huisgemaakte kroketten en groenten van bij ons: spruitjes, witlof, pastinaak...

 

Aardappelen in een feestjas

We zijn allemaal dol op aardappelen: wie herinnert zich niet de huisgemaakte kroketjes of de heerlijke puree van bij de oma? De feestdagen zitten vol nostalgie en daar horen deze 'klassiekers' zeker bij.

Zelf kroketten maken, zodra je het in de vingers hebt kan je gaan experimenteren met vullingen of vormen. Een ideetje om met de kinderen te maken tijdens de kerstvakantie. Heb  je niet voldoende tijd, bij de traiteur kan je heerlijke artisanale kroketten kopen. De moeite waard om te proberen!

 

Pommes fondantes zijn extra feestelijk omdat ze worden gegaard in de fond en ideaal bij wildgerechten. 

Pommes dauphines, ze lijken wat op kroketten en zijn niet te verwarren met de andere 'klassieker': de gratin dauphinois. Varieer eens met groenten in de laagjes: bv een gratin dauphinois met courgette. 

Tover heerlijke zachte torentjes op je bord met pommes duchesses en varieer daar ook met kruiden om er je 'eigen recept' van te maken.

 

Groenten in een feestjas

Pastinaak is volop in het seizoen, het is niet alleen heerlijk in soep maar je kan er ook een verrassend bijgerecht mee maken: Soufflé van knolselder en pastinaak, crème van pastinaak , pastinaakpuree, met witlof en spekjes

 

Pompoen is heerlijk in soep of puree maar maak er ook een keer frietjes mee:

Pompoenfrietjes

 

 of rooster ze in de oven: geroosterde pompoen met dressing van rode ui en honing

of in een winters slaatje: Wintergroenten met mosterddressing 

 

Puree blijft een heerlijk bijgerecht, van jong tot oud, we lusten allemaal een smeuige puree.

Maak je puree extra feestelijk: knolselderpureepuree van paddenstoelen, puree met geitenkaas, puree met spruitjes en prei, puree van spruitjes met champignons of met een witlofslaatje erbij.